Kultur
Bilde 1 av 10

Oppdag elevenes skjulte talenter

Flere av elevene ved voksen-opplæringen i Oslo har talent for kunst. Her kan du se bildene.

Ved Oslo voksen-opplæring Helsfyr lærer elevene norsk, tar grunnskole eller videregående skole. Slik skal de komme inn i det norske samfunnet. Med seg fra hjemlandet har de forskjellige opplevelser og kunnskaper. En del av dem har store talenter for kunst. Det oppdaget de som jobber ved skolen. De satte sammen en utstilling med verkene til åtte kunstnere, forfattere og syere.

– Målet vårt er at de skal lære seg norsk. Men de skal lære seg norsk fordi de skal ha nettverk. Derfor vi gjør dette. Vi ønsker å få fram det unike de har med seg, sier rektor Torunn Thomassen til Klar Tale.

Manijeh Azadi kom til Norge fra Iran for to år siden. Hun har jobbet som lærer og rektor i hjemlandet. For over 30 år siden begynte hun å male bilder. Hun har også drevet med skulptur. Under krigen mellom Iran og Irak drev hun med foto. Hun husker spesielt ett bilde.

– Det hadde vært et bombeangrep. Midt mellom ødelagte hus satt en dame på en stein. Mange mennesker i bakgrunnen skulle hjelpe til. Damen tok på seg pysjamas og la ikke merke til alle menneskene rundt, forteller Azadi.

Bildet viser kunstneren Manijeh Azadi. Hun har laget bilder som synes i bakgrunnen.  I tillegg har hun vært med og oversatt bøker fra norsk til persisk.

KUNSTNER:

Manijeh Azadi har laget bildene i bakgrunnen. I tillegg har hun vært med og oversatt bøker fra norsk til persisk.

I Norge vil hun inn på universitetet. Hun vil studere for å kunne jobbe som lærer. I tillegg vil hun oversette bøker til persisk.

– Jeg og to venner har oversatt fem barnebøker fra norsk til persisk. Norge har mange barnebøker. Hvis barn i Iran får lese historiene, kan de forstå hvilke rettigheter de har, sier hun.

Lina Lalporwal fra Afghanistan kom til Norge i 2012. Da ville hun bare leve. Hun har opplevd krigen i Afghanistan.

– Etter noen år i Norge føler jeg meg trygg. Min drøm er å studere her, sier hun til Klar Tale.

Men først vil hun lære seg norsk. Slik kan hun skrive og forklare nordmenn hva hun har opplevd. Da uttrykker hun seg best.

Bildet viser forfatteren Lina Lalporwal. Hun skriver om kjærlighet i diktsamlingen sin. Hun er oppvokst med krig i Afghanistan.

FORFATTER:

Lina Lalporwal skriver om kjærlighet i diktsamlingen sin. Hun er oppvokst med krig i Afghanistan.

Talentet kom fram allerede før hun begynte på skolen.

– Jeg skrev en liten tekst og viste den til mamma. Hun sa jeg måtte gjemme den. Det var ikke bra for jenter å skrive på den tiden i Afghanistan.

Da hun var 15 år gammel, giftet hun seg.

– Mannen min forstod hva jeg ville. Han sa: «Nå kan du begynne å skrive». Jeg skrev korte og lange historier, og begynte å skrive dikt.

Etter hvert ga hun ut diktsamlingen «Når kommer du?».

– Jeg skriver om kjærlighet. Tittelen handler om mannen min. Han jobbet langt borte. Nå er jeg her uten ham. Jeg savner ham veldig mye, sier hun.

Lina Lalporwal drømmer om å få oversatt diktsamlingen sin til norsk.

– Da vil folk her få vite hvordan livet er for kvinner i Afghanistan. Da jeg var liten, lekte jeg ikke med leketøy. Jeg lekte med rester og splinter fra bomber. Jeg har opplevd bombeangrep. Jeg har sett hvor mye blod det er i et menneske. I Norge ser dere hva som skjer på nyhetene. Men dere forstår det egentlig ikke, sier hun.

Redwan Baqi har hatt mange utstillinger i USA, Canada, Irak, Syria og Libanon. Den syriske kunstneren bodde 17 år i Libanon før han kom til Norge. Her får han behandling for sykdommen sin.

– Jeg håper på å starte et nytt liv her. Jeg tror nordmenn er veldig interessert i kunst, sier han.

Bildet viser Redwan Baqi med sin skulptur av en makrell. Han bruker fisken i flere av verkene sine. Den er et symbol på Norge.

MAKRELL:

Redwan Baqi fra Syria bruker makrellen i flere av verkene sine. Den er et symbol på Norge. Bildet til venstre er malt av Behroz Adhemi.

Baqi bruker forskjellige teknikker i kunsten sin. Han gjenbruker ting som gamle bildekk og maler med lys. Fisken makrell går igjen i både skulptur og maleri. Den er et symbol på Norge. Ett av bildene er en tegning av en kvinne.

– Hun er fra byen Kobane i Syria. Den ble tatt over av terrorgruppa Den islamske staten (IS). Damen på bildet mistet barna sine. En journalist tok bilde av henne. Jeg tegnet bildet for Kobane, forteller Baqi.

Da han bodde i Libanon, jobbet han for flere hjelpe-organisasjoner.

– Jeg gjorde et forsøk med barn fra Syria. De har opplevd krig. Barna fikk tegne og holde på med kunst. Da glemte de krigen, forteller han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå