Kultur

Oscar-kveld med Norge i skyggen

Søndag kveld deles Oscar-prisene ut. Ingen norske filmer er nominert. Men flere filmer som kan knyttes til Norge, kan vinne.

Ingen norsk film er nominert til å vinne filmprisen Oscar i år. Prisen deles ut søndag kveld lokal tid i Hollywood i USA.

Men det er flere filmer som har med litt av Norge. Og de har sjanser til å vinne. Dokumentarfilmen «The Act of Killing» er en av dem. Filmen har norske medprodusenter.

Den andre er Disney-animasjonen «Frost». Den er inspriert av H.C. Andersens eventyr om «Snødronningen» og norsk natur og kultur.

Den 86. Oscar-utdelingen finner sted i Dolby Theatre i Los Angeles.Ellen DeGeneres er programleder. Showet starter søndag klokka 21 lokal tid og klokka 1 natt til mandag 3. mars norsk tid. Det sendes på Viasats nye kanal TV6 Norge. Noe blir sendt i reprise på TV 3 mandag kveld.

Temaet for årets Oscar er filmhelter. Det er både virkelige, superhelter, populære helter og animasjonshelter. Heltene er fra både fortid og nåtid. Oscar viser også fram hvilke regissører som har laget filmene om heltene.

Den norske produsenten og filmskaperen Torstein Grude var onsdag på vei til Los Angeles. Han og Bjarte Mørner Tveit skal følge utdelingen på en fest i nærheten.

– Vi har fått plass til tre i salen. Der skal nok regissøren Joshua Oppenheimer sitte og to av de andre mer sentralt involverte, sa Grude til NTB.

«The Act of Killing» handler om folkemordet på kommunister i Indonesia på 1960-tallet.

Grude gleder seg først og fremst til å møte to av de andre produsentene. Det er Werner Herzog og Errol Morris.

– De er mine store helter. De er halvguder i dokumentar-verdenen. De sterkt medvirkende til at jeg i det hele tatt begynte å lage dokumentarfilm, sa Grude til NTB i januar. Det var da det ble klart at filmen er en av de fem nominerte i sin kategori.

Det norske produksjonsselskapet Piraya Film har vunnet mange priser, men aldri en Oscar.

«Frost» er nominert i kategorien beste animasjonsfilm og beste originalsang med «Let it go». Disneys folk brukte mye tid i Norge før de laget filmen. Og i filmen får publikum se blant annet fjorder, stavkirker, vikingskip, Nidarosdomen og Bryggen i Bergen.

Regissøren Chris Buck og filmens art director Michael Giaimo kommer til Reiselivskonferansen. Den arrangeres i Kristiansund 20. og 21. mars. Giaimo og teamet hans har tidligere blant annet vært i Geirangerfjorden.

– Vi valgte Norge på grunn av fjordene, og tenkte at det måtte være helt fantastisk å legge en Disney-verden inn i en slik fjord. Det har aldri vært gjort før, sier han.

Innovasjon Norge samarbeider med Disney. De vil finspirere kinogjengere verden over til å ville oppleve Norge. Disney-filmen «Modig» er inspirert av Skottland. Turistnæringen i landet tjente 1,4 milliarder kroner på dette.

Det er mange år siden det har vært så usikkert hvilken film som får flest priser eller blir den beste filmen. Noen snakker om «Gravity» og «12 Year a Slave» som mulige vinnere i kategorien beste film.

Sammen med «American Hustle» fikk «Gravity» flest nominasjoner med ti hver. «12 Years a Slave» er nominert til ni priser. Hvis denne filmen vinner, vil det bety det endelig gjennombruddet for regissøren Steve McQueen.

«Dallas Buyers Club» er en annen film det er verdt å merke seg. Matthew McConaughey spiller hovedrollen. Han er nominert for beste mannlige skuespiller. Han konkurrerer blant annet med Leonardo DiCaprio. DiCaprio har vært nominert flere ganger, men aldri vunnet.

Også Jared Leto har muligheten til vinne en Oscar for beste mannlige birolle.

De nominerte i kategorien beste kvinnelige skuespiller er Amy Adams, Cate Blanchett, Sandra Bullock, Judi Dench og Meryl Streep.

Regissørene som er nominert for beste regi er David O. Russell, Alfonso Cuaron, Alexander Payne, Steve McQueen og Martin Scorsese.

Siste utgave

På forsiden nå