Kultur

Oslo Spektrum feiret tre modige kvinner

Artistene og vertene for årets nobelkonsert fikk publikum til å reise seg og danse. Folk feiret prisvinnerne og kvinners rolle i arbeid for fred.

Både Leymah Gbowee, Ellen Johnson-Sirleaf og Tawakul Karman var til stede under konserten søndag. Mange kjente artister var samlet i Oslo Spektrum. De ville hedre de tre kvinnene som fikk Nobels fredspris.

– I årevis har prisvinnerne jobbet hardt. Men om enn bare for i kveld skal de få slappe av og bare nyte musikken, sa den amerikanske skuespilleren Rosario Dawson. Hun var vert for konserten sammen med den britiske skuespilleren Helen Mirren.

LES MER HER: I dag får de fredsprisen

Prisvinner Ellen Johnson-Sirleaf hadde selv valgt en av artistene. Det var Miatta Fahnbulleh fra Liberia, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Hun har en stemme som bare blir bedre med årene og nå fortjener å skinne igjen, sa Johnson-Sirleaf.

Etter pausen kom den afrikanske artisten Angelique Kidjo på scenen. Da klappet og danset hele salen med. Kidjo tok også en løpetur opp langs benke-radene. Til slutt endte hun opp foran æres-plassene. Der sang prisvinnerne og kongefamilien og klappet med.

LES MER HER: Derfor får de fredsprisen

– Ingen får lov til å fortelle meg at «jeg er norsk og kan ikke danse,» sa Kidjo.

Mellom sangene ble det vist videoer med intervjuer. I ett av intervjuene forklarte Johnson-Sirleaf hvorfor hun har blitt kalt «jernkvinnen».

– Jeg har nok blitt sammenlignet med den tidligere statsministeren i Storbritannia, Margaret Thatcher. Jeg gjorde like strenge økonomiske grep som henne, sa hun.

– Det er viktig å ha en balanse. En leder må være sterk når de viktige avgjørelsene skal tas. Samtidig vil jeg også være myk. Jeg tar hensyn til alt landet vårt har gått gjennom de siste årene, sa hun.

Til slutt fikk vinnerne også takke personlig for at verden og Norge har tatt så godt imot dem. Leymah Gbowee oppfordret folk til å følge dem videre i arbeidet verden rundt.

– Vi skal fortsette å være symboler for håp. Vi vil tale for dem som ikke har noen stemme, sa hun.

– Kjære Afrika: I kveld har to av dine vakre døtre blitt vist fram for verden. Må dette være et tegn på at du aldri mer blir sett på som det mørke kontinentet. At du isteden blir sett som et skinnende lys for verden, sa Gbowee.

Tawakul Karman fikk salen med på å rope. De sa det samme som hun har stått på gatene og ropt siden 2007. Så kom koret World Youth Choir på scenen. De avsluttet forestillingen med å synge sammen med alle artistene.

Karman tror folks kamp vil lykkes. Det sa hun i en debatt i Det Norske Teatret. Karman håper Jemen har tatt det første skrittet mot fred.

– Det farligste som kan skje, er at folket slutter å drømme. Så lenge de klarer å se for seg en vakker fremtid, er det håp, sa hun.

Mandag reiser de tre fredspris-vinnerne hjem.

Siste utgave

På forsiden nå