Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Over 1.200 kulturansatte blir permittert

Over 1.000 ansatte ved teatre ble permittert på mandag. Over 200 blir permittert på museer.

170 blir permittert hos Norsk Folkemuseum. Ansatte blir permittert ved flere andre museer også. Museene sier de trenger støtte fra staten.

– Dette er en sorgens dag. Det er forferdelig å måtte gjøre dette. Men vi er nødt av økonomiske årsaker. Det sier Olav Aaraas til nyhetsbyrået NTB. Han er direktør hos stiftelsen Norsk Folkemuseum. Det rammer 170 ansatte.

Aaraas sier de egentlig har mer enn nok å gjøre. De er på etterskudd med vedlikehold. Det kunne de prioritert nå.

Les også: Kulturliv uten fast scene

Regjeringen har kommet med flere runder med krise-tiltak. Aaraas sier tiltakene bommer på museene. Han mener staten må hjelpe museene. De taper mye penger på at de må holde stengt.

– Vi har bedt staten om 21 millioner. Det vil dekke tapt inntekt. Svaret har vært at det er uaktuelt. Departementet sier de har gjort mye. De betaler dagpenger i stedet, sier han. 

Teknisk Museum har permittert 37 av sine 66 ansatte. De får mye av pengene til driften fra staten. Derfor burde de aldri ha permittert ansatte, sier Norsk Tjeneste-mannslag (NTL). Det er fagforeningen til de ansatte.

– Det er uklokt av staten å la disse folkene gå permittert. Det sier Fredrik Oftebro til NTB. Han er nestleder i NTL. Han mener staten burde dekke de tapte inntektene fra billetter. Han mener at museene også kunne digitalisert mye av innholdet sitt.

Les mer: 900 millioner til kultur og idrett

– Vi bør sørge for å holde driften i gang der det er mulig. Det er bedre enn å sende folk inn i Nav-køen, sier han.

Det er ikke bare museene som permitterer. Mandag ble mange teater-ansatte permittert. Det gjelder over 1.000 ansatte Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Oslo Nye Teater. Det gjelder også operaen.

– Det er umulig for oss å få gjort jobben vår nå. Korona-viruset rammer økonomien vår hardt. Det skjer selv om vi har statlig støtte. Et stengt operahus og avlyste forestillinger betyr tapte inntekter, sier Geir Bergkastet. Han er administrerende direktør i Den norske opera og ballett.

Bildet viser operabygget i Oslo. Det er stengt for tiden.

STENGT: Den norske opera og ballett må holde stengt. Nå blir de ansatte permittert. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Aaraas sier at museene er mer enn en arbeidsplass. De har en viktig oppgave med å ta vare på historien. Mange er også store attraksjoner for turister. Han sier museene er like viktige som andre bedrifter. Men de sliter uten inntektene fra gjester.

– Vi må prioritere at museet klarer seg. Vi venter på andre signaler fra staten. Det må komme tiltak som gjelder oss, sier han.