Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Øver vilt på gitar

I september blir Heine Totland til rockeren Buddy Holly. Derfor øver han gitar hver dag.

Folketeatret i Oslo tilbyr rocke-opplevelse til høsten. Da vises musikalen «Buddy Holly The Musical». Tirsdag møttes alle som skal være med i musikalen for første gang. Og Heine Totland kom med gitaren.
– Jeg øver gitar som en tulling. Det at jeg må lære å spille gitar igjen, er det aller feteste med rollen. Jeg får rocke-kred nå, sier Heine til nyhetsbyrået NTB. Han dro igang med sangen «Heartbeat» (hjertebank) og fulgte på med «That’ll Be The Day» (Det vil være den dagen).

Totland skal spille Buddy Holly. Og tirsdag møtte han sin scene-kone. Ingeborg Sundrehagen Raustøl spiller Hollys kone. Også resten av skuespillerne var på plass.

– Det er spesielt å møte dem du skal spille med for første gang. Vi kommer så tett innpå hverandre når det står på. Jeg liker å være en del av et ensemble. Det har jeg hatt stor glede av, sier Totland. Men forestillingens hovedrolle som rockelegenden er det han som spiller. Selveste Buddy Holly.
– Vi får manus i dag. Da skal jeg sitte med det til prøvene starter 9. august. Jeg har allerede lært meg alle sangene. Det er 20 med i stykket. Men jeg har lært meg enda flere. Jeg ble bare så begeistret, sier Totland.

Det er ikke akkurat første gang Totland er med i en musikal. Han har spilt Jesus tre ganger og to ganger Judas i «Jesus Christ Superstar». Han har vært med i «Chess», «Les Misérables» og nå sist «Mamma Mia!». Likevel føler han seg som en musiker.
– Jeg startet som hardrock-gitarist. At jeg havnet i teatret, var ikke noe jeg søkte. Det bare ble sånn. Med «Buddy Holly» får jeg jobbe med musikkteater sett med en musikers øyne. Eller rettere sagt: briller. Det gjør det veldig interessant for meg. Jeg trodde egentlig at jeg var ferdig med musikaler nå, sier han.

Heines scene-kone spiller Maria Elena Santiago. Buddy Holly rakk bare å være gift med denne kvinnen i et halvt år. Ingeborg Sundrehagen Raustøl kommer rett ut fra teaterhøyskolen. Hun meldte seg på audition på nettet for å ta det som trening. Så fikk hun jobb.

En annen kvinnelig rollefigur er sangeren Soul Queen. Hun sang på Harlem-klubben Apollo Theatre. Det var der Buddy Holly & The Crickets spilte. Queen spilles av Elisabeth Carew. Hun er lillesøsteren til den mer kjente fotball-spilleren John Carew.

Elisabeth Carew ble «oppdaget» på et utested. Det var den svenske regissøren Pontus Ströbaek som la merke til henne.
– Han visste ikke hvem noen var her i Norge. Men han spurte om jeg kunne synge. Så jeg tok ham med ut på gata og sto og gaulet for ham. Da ble jeg bedt om å møte på audition, ler Elisabeth Carew.
– Det er utrolig gøy. Jeg får gjøre i hvert fall én, kanskje to låter, alene. Musikaler kan være litt pompøse. Men denne leverer en historie med respekt. Jeg liker å stå på scenen. Nå skal jeg se om dette er noe jeg liker, sier hun til NTB.

Musikere, skuespillere og sangere mingler om hverandre under møtet tirsdag. Pontus Ströbaek ser fornøyd på. Han skal regissere musikalen. Ströbaek satte opp musikalen «Buddy Holly» i Sverige. Der var det både 18-åringer og godt voksne som så på. De eldste hadde vokst opp med Buddy Hollys musikk. 

Trond Fausa Aurvåg skal spille «The Big Bopper». Bopper døde sammen med Buddy Holly og Ritchie Valens i 1959. Det skjedde da flyet deres styrtet.
– Det er hyggelig å være del av en gjeng, sier Aurvåg. Og han har allerede blitt fan av Buddy Holly. Nå vet han hva musikeren har betydd.
– Dette er en forestilling som skal underholde. Men samtidig må den gjøres ekte, sier han.

Det var ikke bare enkelt å finne norske skuespillere som skulle bli «The Crickets». Det var Buddy Hollys band. Men i det norske musiker-miljøet finnes mange stjerner. Bassisten Joe B. Mauldin spilles av Roger Allan Ivin. Han er kjent fra Green Granadas og tidligere Fabel. Rollen som trommeslageren Jerry Allison spilles av Børre Flyen. Han har spilt med stjerner fra Rihanna til Patti Labelle på Nobelkonsertene. Torbjørn Alsos Raae har rollen som gitaristen i The Crickets.
Det er også med en blåserrekke. Den består av Bendik Brænne på saksofon, Ingebjørg Klovholt på trombone og Petter Marius Gundersen på trompet.

«Buddy Holly The Musical» har premiere 22. september.