Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Overrasker USA med viking-rap

En foto-utstilling om norsk rap vekker oppsikt i USA.

I USA tenker de ikke akkurat på natur og øde steder når de tenker på rap-musikk. Det ville to nordmenn gjøre noe med.

I helgen var det premiere på en foto-utstilling om norsk rap i New York i USA. Den heter «Viking Rappers: From New York to the North Pole» (Viking-rappere: Fra New York til Nordpolen).

Her får folk se hvordan rappen oppsto i USA og så spredde seg videre til Norge.

Utstillingen er laget av fotografen Martin Johansen og regissøren Simen Braathen. Braathen har laget en dokumentar-film om den nordsamiske rapperen Slincraze. Filmen heter «Mazé represent!» Den er en del av utstillingen. Utstillingen viser også fotografier av andre kjente rappere, som Chirag Palet i Karpe Diem, Don Martin og Tommy Tee.

LES MER HER: Rappere årets spellemenn

Foto-utstillingen har vakt oppsikt. Nettstedet Huffington Post anbefaler folk å få den med seg. De setter utstillingen på en liste over fem ting folk bør oppleve i New York denne uken.

Den britiske kanalen BBC kom også for å lage et innslag om utstillingen.

På åpningen sang rapperen Slincraze sammen med band-kameraten Ovlla og joikeren Jon Mikkel Eira. De fikk publikum med seg.

– Det var magisk stemning da et hav av amerikanere joiket i kor, sier Braathen.

LES MER HER: Munch på plass i New York

Skal du imponere folk i New York, må du ha en spesiell historie, sier Braathen.

– Jeg tror også det er noe med ærligheten til rapperne som virkelig traff publikum. Både i filmen og på scenen viser de en ekte glede over å drive med det de gjør. Den gleden mangler kanskje litt blant amerikanske artister, tror Braathen.

Han har bodd i New York i tre år. Han fikk ideen til prosjektet fordi amerikanerne blir forvirret når han sier at har jobbet med rap i 15 år. Og at det finnes gode rappere på Finnmarksvidda helt nord i Norge.

– Det er eksotiske steder som ingen newyorkere kan forstå at rappere kan holde til, sier Braathen til NTB.

Til høsten skal utstillingen vises i et nytt galleri i New York. Da skal «Viking Rappers»-utstillingen stå en hel måned.

– Planen er å sende inn filmen «Mazé represent!» til filmfestivaler i USA og Norge. Forhåpentligvis kommer den også på TV i Norge en gang til høsten, sier Braathen. Han har laget filmen sammen med Kristoffer Kumar.