Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Påskens skumle bøker

Ikke alle vil ut i solen. Noen vil ned i stolen i påsken. Helst med en god bok om grusomme forbrytelser.

Bøker om mysterier og forbrytelser har vært tradisjon i Norge siden 1923. Forlagene gir hvert år ut flere krimbøker rett før påske.

Nyhetsbyrået NTB har plukket ut noen bøker de mener det er verdt å lese.

 

Finnes på lydbok:

• Forlaget Aschehaug gir ut bøkene til den danske krimforfatteren Jussi Adler-Olsen. Han skriver bøker om politi-avdelingen «Avdeling Q». De har blitt veldig populær i Norge. Den nyeste boken heter «Selfies». Karakteren Rose har problemer og etterforskeren Carl Mørck må løse flere skumle saker. Finnes på lydbok.

• Det samme forlaget gir ut bøkene til Jo Nesbø. Han er Norges mest populære forfatter. Den nyeste boken om etterforskeren Harry Hole heter «Tørst». Den handler om en slags vampyr. De som anmelder og anbefaler bøker like den veldig godt. Finnes på lydbok.

• Så du serien «Springflo» på NRK i fjor sommer? Den var skrevet av Cilla Börjlindog Rolf Börjlind. De har nå skrevet boken «Sov du vesle spire». Historien handler blant annet om flyktninger. Og om kloakken i Bucuresti. Finnes på lydbok.

• En annen TV-mann har også skrevet spenningsbok. Noah Hawley laget TV-serien Fargo. Han har også skrevet boken «De som faller». Nå kommer den på norsk fra forlaget Gyldendal. I starten av boka kræsjer et fly. I flyet satt to mektige familier. En fire år gammel gutt overlever. Han arver veldig mye penger. Spørsmålet i boka er om flystyrten egentlig var en ulykke. Finnes på lydbok.

• Forfatteren Ruth Ware er britisk. Men historien i boken «Kvinnen i lugar 10» skjer på kysten utenfor Norge. Finnes på lydbok.

• Zoe Walker elsker å kjøre tog hjem fra jobben. Men en dag oppdager hun noe uhyggelig i lokalavisen. I en reklame er det bilde av hennes eget ansikt. Slik starter boken «Jeg ser deg». Den er skrevet av Clare Mackintosh. Finnes på lydbok.

 

Finnes ikke på lydbok:

• Gyldendal gir også ut en bok av Jenny Rogneby. Hun er etterforsker i politiet i Stockholm. Hun skriver om etterforskeren Leona Lindberg og terror i den svenske hovedstaden. Boken heter «Alle midler tillatt». Finnes ikke på lydbok.

• De som anmelder og anbefaler bøker liker «Sirenene» veldig godt. Det er den første boken til Joseph Knox. Boken handler om kriminelle i byen Manchester i England. En tøff, men livredd 17-åring nekter å dra hjem. Finnes ikke på lydbok.

• Liker du mysterier uten blod og gørr? Da passer kanskje «Badehuset» bedre for deg. Det er en litt koseligere svensk krim. Den er skrevet av Christina Olséni, Christina og Micke Hansen. Karakterene er godt voksne. Og det er lite ondskap. Finnes ikke på lydbok.

• «Menn som hater ulver» er en spenningsbok. Men den har mye humor. Den er en satire om natur og mennesker. Om liv og død. Om mann og ulv. Den er skrevet av Lars Lenth. Finnes ikke på lydbok.

• «Akrash» av Jesper Stein handler om kriminelle gjenger i Danmark. Anmelderne sier den har godt språk. Og at historien er godt fortalt. Finnes ikke på lydbok.

• «Påskekrim 2017» har 17 korte krim-fortellinger. De er skrevet av 17 populære forfattere. Som Knut Nærum, Anne B. Ragde, Gunnar Staalesen og Kjell Askildsen. Finnes ikke på lydbok.

 

Vil du ha spenning som er lettere å lese? Klar Tale spurte Foreningen Les om tips til skumle og lettleste bøker. Eva Rekve i foreningen anbefaler skumring-serien. Fire forfattere har skrevet til sammen sju spennende bøker. De har korte setninger.

Hun anbefaler også Edward Rubikons mysterier for dem som er litt yngre. Det er en blanding mellom tegneserie og billedbok. Edward og Kasper etterforsker overnaturlige ting. De beskytter den lille byen Grimsrud mot mørkets krefter. Den er mer morsom enn skummel, sier forlaget Cappelen Damm.