Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Påskequiz som selger

Spørsmål fra en tjukk bok er like populært som underholdning på TV. I påsken er det tid for quiz.

Kryssord, spill og spørsmål er populært i påsken. Boka «Påskequiz» er et bevis på dette. Den er full av spørsmål om mange forskjellige ting, forteller Stig Arnesen. Han jobber i Juritzen forlag og har laget boka.

Arnesen har skrevet flere bøker med quiz. Han har også hatt ansvaret for flere tusen spørsmål på radiokanalen P4 gjennom årene.

– Temaene er alt mellom himmel og jord. Det tror jeg er viktig, slik at alle kan finne et tema de er gode på. Noen er eksperter på sport, andre er opptatt av musikk eller historie. Selv liker jeg best tegneserier og musikk, men jeg sliter med sport, forteller han til NTB.

Arnesen mener nordmenn elsker quiz. Enten det er på puben, rundt et spillbrett hjemme eller foran programmet «Quiz Dan» på TV.

– I tillegg har det kommet fantastiske quiz-apper på telefonen. Folk kan quize døgnet rundt, sier han.

Arnesen mener at spørrebøker blir populære fordi det er noe hele familien kan samle seg om.

– Det er sakte, enkel og god underholdning. Det går an å kose seg med den uten at det er nødvending å finne fram et brett og terninger. Det er nok grunnen til at folk velger bok fremfor TV eller brettspill, sier han.

Arnesen ser at det er familier som viser mest interesse for boka hans. Og det er ikke så rart. Boka er delt opp i 400 spørsmål for barn, og 400 spørsmål for voksne.

Han gir kanalen NRK mye av æren for at quiz er blitt populært i påsken.

– Roald Øyens «Påskenøtter» er legendariske. Og vi elsker tradisjoner så derfor har quiz blitt en like naturlig del av påsken som krim og appelsiner, sier Arnesen.

I år er det 30 år siden TV-programmet «Påskenøtter» ble vist første gang. Mandag 14. april starter det igjen. Da er det Øystein Bache og Rune Gokstad som leder de åtte programmene. De tok over da Øyen sluttet i 2011.

Det krever mye arbeid for å lage god quiz, forteller Arnesen. Han jobber med spørreboka hele året.

– Det er viktig å ikke gjenta seg selv. Spørsmålene for barn er den største utfordringen. Det var lettere da jeg hadde små barn og måtte se på barne-TV, sier han.