Kultur

Patti Smith er klar for Norge

Musiker Patti Smith gleder seg til sommerens konserter i Norge.

1. juni slipper Patti Smith sitt ellevte studio-album. Det heter «Banga». Så følger en travel sommer med konserter. I Norge skal hun spille for folk både i Oslo, Bergen og Trondheim.

Smith sier at hun gleder seg til å besøke Norge. Hun er en stor fan av den norske forfatteren Knut Hamsun.

– Jeg leste ham da jeg var svært ung, og leser ham igjen. Men Norge er et land jeg er interessert i på grunn av landet i seg selv, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Under turneen lover hun å spille både gamle, kjente sanger og nye låter. Med seg har hun musikerne Lenny Kaye og Jay Dee Daugherty.

– Iblant liker jeg også å få med meg en lokal musiker. Kanskje jeg vil møte en i Norge? Det har til og med hendt at vi har brakt opp et barn eller en ungdom fra publikum, sier Smith. Med seg på en sang på den nye plata har hun skuespiller Johnny Depp.

Låta «This Is the Girl» har hun laget til den døde artisten Amy Winehouse.

– Jeg kjente henne ikke. Men jeg var en stor beundrer av stemmen hennes. Jeg var imponert over hvordan hun tolket R&B og jazz, musikk fra min generasjon. Men jeg var bekymret for henne. Jeg var redd livsstilen hennes skulle ødelegge hennes store gave, noe den dessverre gjorde.

Smith har gitt ut en bok om livet sitt. Den heter «Just Kids». Der forteller hun hvordan hun selv taklet problemer i livet sitt.

– Og jeg har alltid jobbet hardt. Jeg har brukt arbeid for å komme meg gjennom vonde opplevelser. Da mannen min, broren min og Robert Mapplethorpe døde, unngikk jeg sovepiller og sånt. Jeg måtte beholde fokus for å kunne ta vare på ungene mine.

Hun synes det har vært fælt å se så mange dyktige mennesker gå under.

– Jimi Hendrix for eksempel. Han gjorde ikke bevisst ting for å ødelegge livet sitt. Han var bare litt vill av seg og ble uforsiktig.

I sommer kommer hun først til Bergen. Det skjer 23. juni. Folk i Trondheim kan høre henne spille 30. juli. Til slutt tar hun turen til Oslo 1. og 2. august.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå