Kultur

Pirater på vei

Det måtte fem år, over 500 mennesker og 120.000 kopper te til for å få filmen «Piratene!» ferdig. Fredag kan du møte piratene på kino.

Det er Aardman-studioet i Bristol i England som har laget filmen. De er mest kjent for filmene om «Wallace & Gromit»-suksessen. I år er studioet 40 år. I vinter ga de ut filmen «Arthurs julegaverace». Nå er det «Piratene!» som er klare for kinolerretet. Filmen har premiere i Norge fredag.

– Det er veldig uvanlig for oss å slippe to filmer på så kort tid. Det sier infodirektør Arthur Sheriff til nyhetsbyrået NTB.

– Det er litt som bussene i London. Du kan vente i evigheter på én. Og så, plutselig, kommer det fem stykker på én gang.

Filmen om piratene er laget med en teknikk som kalles «stop motion». Det vil si å bruke virkelige gjenstander, som for eksempel dukker av leire. De flyttes og filmes bilde for bilde. Det tar lang tid. Det er fem år siden ideen til filmen var klar, ifølge Sheriff. 525 mennesker har jobbet med filmen.

Muntre folk i selskapet har regnet ut at de helte i seg 120.000 kopper te under arbeidet. De har laget over 10.000 forskjellige varianter av munnene til dukkene sine. Det er for å få utrykkene i ansiktene til å se riktige ut når dukkene snakker.

– Dette er den største produksjonen vi har laget hittil, sier Sheriff stolt.

– Vi har brukt figurer i plastelin. Det er en type leire. Det er samme type figurer som vi brukte i Wallace & Gromit». For det meste er det de typiske leirefigurene våre du ser i aksjon i filmen. Men vi har også brukt moderne spesial-effekter. De er laget med data. Det er fordi noen ting er vanskelige å få til å se riktige ut i leire. Vi er veldig fornøyde med hvordan sjøen vår ble til slutt, sier han.

Flere kjente skuespillere er med. De er stemmene til leirefigurene. Det er blant andre Hugh Grant, Imelda Staunton, Martin Freeman og Jeremy Piven. Hugh Grant var fornøyd med å få være med på en film fra Aardman-studioet.

– De er genier, sier Grant til den britiske avisa The Guardian.

– Jeg har aldri sett en film av dem som jeg ikke har likt. De har 16 vitser gående til enhver tid.

Studioet ble startet i 1972. Det var av David Sproxton og Peter Lord. Denne gangen er det Lord og Jeff Newitt som regisserer filmen.

– 35 film-team som har jobbet samtidig. Det er derfor denne typen filmer ofte har to regissører. Det er for at de skal få fulgt med på alt, forklarer Sheriff. Han viser stolt fram mini-sjørøverskuta som er brukt i filmen. Men noen bitteliten versjon er det egentlig ikke. Skuta har 3.000 meter tauverk. Den veier rundt et tonn.

Filmen er laget etter bøker av Gideon Defoes. Den handler om en kaptein som håper å bli «Pirate of the Year» (Årets pirat). På veien møter han blant annet dronning Victoria.

Sheriff vil ikke si hvor mye filmen har kostet. Men han mener de som lager amerikanske filmer i Hollywood, skryter for mye av hvor mye penger de har brukt. Vårt budsjett er under halvparten av det filmselskapet Pixar bruker, forteller han.

Det er også kulturelle forskjeller på britisk og amerikansk film, mener han.

– Vår humor er britisk. Eller egentlig er det en helt egen aardman-humor, sier Sheriff.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå