Kultur

Pompeii gjenoppstår på film

Det er 2.000 år siden Pompeii ble begravd av aske fra vulkanen Vesuv. Nå kommer filmen om den vakre byen og katastrofen.

KATASTROFE: Emily Browning og Kit Harington spiller i filmen «Pompeii». Den har premiere fredag. Filmen forteller om da aske fra vulkanen Vesuv begravde byen Pompeii i år 79.
Publisert Sist oppdatert

I år 79 hadde vulkanen Vesuv i Italia et stort utbrudd. Byen Pompeii ble begravd av aske. Rundt 2.000 mennesker døde. Selv om dette er 2.000 år siden, er folk fortsatt opptatt av hendelsen.

Byen ble oppdaget i 1748. I 1861 begynte eksperter å grave ut bygninger og hus. Hvert år besøker flere millioner mennesker stedet. De kan også se figurer som viser noen av menneskene som bodde der. Fordi de døde ble dekket av aske, ble formen fra kroppene deres bevart. Ekspertene kunne helle gips i formene. Slik kunne de lage figurer som viser mennesker og dyr slik de var da de ble begravd. Det skriver nettsiden forskning.no.

Det er skrevet mange bøker og tekster om Pompeii. Spesielt har ekspertene funnet mye informasjon i brevene til Plinius den yngre. Han var blant annet forfatter og vitenskapsmann. 25 år etter at Pompeii ble begravd, skrev han om hendelsen i to brev. Han fortalte blant annet hvordan han og moren måtte flykte mens aske regnet ned over dem, ifølge nettsiden wikipedia.no.

Nå har regissør Paul W.S. Anderson laget sin egen versjon av katastrofen. Filmen «Pompeii» har premiere på kino fredag. Regissøren har laget den som et action-eventyr. Men kritikerne er ikke helt fornøyde. Flere mener at regissøren har diktet for mye selv.

– Jeg skal absolutt se filmen, sier Rasmus Brandt. Han er professor emeritus i klassisk arkeologi. Han er forberedt på at regissøren har diktet en del selv.

– Men samtidig vet man jo mye om selve utbruddet og det skal bli spennende å se hvordan dette skildres, sier Brandt.

Han mener at filmer som dette kan skape diskusjoner og interesse for kulturen i perioden som kalles antikken. Det skjedde etter at filmen «Troja» kom i 2004.

– Da så vi at mange leste Homers «Iliaden» og «Odysseen» etterpå, sier han.