Kultur

Populær bok blir TV-serie

Boka «Mi briljante venninne» er på vei til TV-skjermen. Anmeldere gir serien den høyeste karakteren.

Mange har ventet på TV-serien «Mi briljante venninne». Serien har premiere på kanalen HBO Nordic mandag.

Elena Ferrante har skrevet boka, som heter «My Brilliant Friend» på engelsk. Boka er den første i en serie med populære bøker. Folk i mange land har lest dem. Det er solgt nesten seks millioner av bøkene i verden, ifølge nyhetsbyrået NTB.

I disse bøkene følger vi jentene Elena og Lila. De vokser opp i et fattig strøk i Napoli i Italia på 1950-tallet. Bøkene handler også om et Italia i endring.

Den nye TV-serien handler om disse jentene.

Elena Ferrante er ikke forfatterens ekte navn. De fleste vet ikke hvem hun er. Hun plukket selv ut regissøren Saverio Constanzo, skriver NTB.

Han hadde et tett samarbeid med forfatteren da han laget TV-serien. De skrev e-poster til hverandre.

– Hun hadde meninger, men ville ikke tvinge oss til noe, sier regissøren.

TV-serien ble spilt inn i Caserta. Det er et stykke utenfor Napoli. Der fikk de bygget opp en falsk by. Den blir også med når de andre bøkene blir TV-serie.

Bøkene er i tillegg en fortelling om frigjøring av kvinner, mener regissøren.

– Det er ikke nytt å fortelle om vennskap mellom kvinner. Men det er noe nytt å fortelle om kraften i utdannelse. En god lærer kan redde livet ditt, sier han.

Ikke alle ville lest en bok om utdannelse. Det er ikke så interessant i seg selv, mener han.

– Ferrante skjuler det i en episk fortelling, sier Constanzo.

Norsk-italienske Elisa fikk hovedrollen i TV-serien. 11-åringen konkurrerte mot 9.000 andre barn, skriver avisa Aftenposten. Det var den mystiske forfatteren som ville ha henne.

– Det var det vi fikk vite. At Elena Ferrante hadde siste ord. Og at hun valgte Elisa fordi hun kjente igjen seg selv i henne, sier Kristine Standnes. Hun er Elisas mor.

Flere anmeldere skryter av TV-serien «Mi briljante venninne». Både avisa VG og Dagbladet gir den seks av seks på terningen. Andre er litt mindre begeistret, som Dagsavisens anmelder.

– Serien er et lite mirakel, skriver Dagbladet.

Siste utgave

På forsiden nå