Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Populært med troll og eventyr

Vi er fortsatt glade i Askeladden. Helten fra eventyrene er tilbake på flere steder.

– Det er stor interesse for troll og norske eventyr, sier Hogne Høstmælingen. Han er direktør for parken Hunderfossen i Oppland. Parken er mest kjent for å ha bygget et stort troll.

Askeladden, troll, prinsesser, huldra og andre skikkelser. Det virker ikke som vi blir leie av dem. Til høsten er det premiere på en ny film om Askeladden. Han er en helt fra norske folkeeventyr. Han virker kanskje klønete, men vinner alltid til slutt.

Har du lyst å lese eventyrene på nett? Det kan du gjøre her.

I år har Hundefossen laget en ny musikal. Den heter «Trollnatt». Askeladden er også med her. Stykket veises fram på en utendørs scene. Folk kan se eventyret fram til 5. august, skriver nyhetsbyrået NTB. Premieren tidligere i juli ble utsolgt.

– I stykket har vi en litt mer moderne Askeladden, sier Høstmælingen. Karakterene er litt annerledes. Prinsessen er veldig tøff.

Det er viktig å ta vare på folkeeventyrene. De må vises fram, mener direktøren. Derfor er han glad for at det kommer film om Askeladden. Det planlegges flere i en serie.

– Dette er et nytt eventyr, skrev filmes selskap i en pressemelding.

For Hunderfossen startet eventyret i 1984. Det store trollet ble bygget. 275.000 personer besøker parken hvert år.

Mange folkeeventyr er svært gamle. Det er funnet slike eventyr som er 4.000 år gamle. Det skriver Store norske leksikon. Disse var blant annet egyptiske.

De norske, kjente eventyrene er ikke like gamle. Peter Asbjørnsen og Jørgen Moe ga ut en stor samling i 1841 til 1844. Disse er fortsatt viktige, også utenfor Norge.

Eventyrene til Asbjørnsen og Moe kan likne andre eventyr fra Europa. Men noen er typisk norske.