Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Prinsessen med bøker på toget

Kronprinsesse Mette-Marit tar toget for å få folk til å lese.

Det er fjerde gang hun reiser på togtur for snakke om bøker. Denne gangen går litteraturtoget til Sørlandet. Første stopp var på Asker bibliotek i samme kommune.

Reisen handler om å gi folk lyst til å lese. Prinsessen og forfattere besøker biblioteker. De skal snakke sammen og med folk om bøker.

I Asker handlet møtet om bøkene til Hulda og Arne Garborg. De bodde i Asker.

Temaet for årets litteraturtog er «Hjem». Det passer fint for kronprinsessen.

– Jeg gleder meg. Spesielt siden det er på vei hjem fra hjem, sa Mette-Marit da hun kom til Asker bibliotek. Hun er fra Kristiansand, men har bodd i Asker i 16 år. Hun synes tiden har gått fort.

Deretter gikk toget til Bø i Telemark. Der snakket kronprinsessen med forfatter Maja Lunde. Hun har skrevet boken «Bienes historie».

Reisen varer til og med fredag. Hele veien skal forfattere fortelle om bøker de har lest og bøker de har skrevet. Kronprinsessen skal besøke Gjerstad, Tvedestrand og Vennesla på vei til Kristiansand.

Toget er populært, skriver nyhetsbyrået NTB. Likevel er ikke alle like begeistret. Forfatteren Birger Emanuelsen skrev i fjor at:

– Jeg ser ikke hvordan kronprinsessen skal hjelpe norsk litteratur. Jeg ser godt hva norsk litteratur og forfattere kan gjøre for kronprinsessen.

Han mener kronprinsessen bruker forfatterne for å se bra ut.