Kultur

Pris til filmen «Som du ser meg»

Filmen «Som du ser meg» tapte kampen mot filmen «Kon-Tiki» om å bli norsk kandidat til prisen Oscar. Men i kampen om å bli den beste norske filmen i 2012, vant «Som du ser meg».

Filmkritikerne har kåret «Som du ser meg» til fjorårets beste norske film.

«Som du ser meg» var også med helt til finalen i kampen om å bli norsk kandidat til filmprisen Oscar. Men den kampen var det «Kon-Tiki» som vant.

– Uventet. Uansett hvem som er nominert er det en stor ære. Det er alltid vanskelig å vite hva som gjør at noe er verdig en pris eller ikke, sier prisvinner Dag Johan Haugerud.

Han har skrevet manus og har regi for «Som du ser meg». Han sier at filmen er et psykologisk drama.

LES MER HER: Fikk filmkritikerpris

Filmen forteller tre historier. Alle historiene handler om kvinner som havner i situasjoner der noe uventet skjer. Det er en film med kort vei mellom gråt og latter.

– Det er komisk, det er opprørende og av og til hjerteskjærende når tre helt ulike historier flettes i hverandre. For publikum er filmen en fryd fra første til siste scene, mener Kritikerlaget. De er gruppa av filmkritikere.

Noen av de beste norske kvinnelige skuespillerne spiller i filmen. Ane Dahl Torp, Henriette Steenstrup, Trine Wiggen, Laila Goody, Andrine Sæther, Anne Marit Jacobsen og Andrea Bræin Hovig har alle en rolle i filmen. Kritikerne roser også filmen for at den nettopp har så mange, gode kvinnelige hovedroller.

– Jeg ville lage en film som viser samfunnet. Da er det helt naturlig å ha vel så mange kvinner som menn på rollelista, sier Haugerud.

Filmen hadde premiere i september i fjor.

LES MER HER: Klart for norsk fest i Hollywood

Prisen deles ut etter at de rundt 100 medlemmene av Norsk Filmkritikerlag har gitt sin stemme til den filmen de mener bør få prisen. Mina Gerhardsen delte ut prisen på onsdag. Hun er statssekretær i Kultur-departementet.

Det er 63 år siden prisen ble delt ut første gang. Da gikk prisen til Arne Skouen for «Gategutter». I fjor fikk Joachim Trier prisen for «Oslo, 31. august».

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå