Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Prisen som engasjerer

Søndag deles Spellemann-prisene ut. Som vanlig skaper den diskusjoner.

I år skal ingen prisvinnere få lov til å forsvinne! I fjor ble det oppstyr da ingen fant fiolinisten Arve Tellefsen. Han skulle få årets hederspris, men hadde forlatt salen.

Noe slikt får ikke skje i år, sier styreleder Marte Thorsby.

– Vi skal ikke «miste» en prisvinner under sending i år. Og i år kommer de fleste nominerte, sier Thorsby.

Se hvem som er nominert her.

Den kjente elektronika-artisten Alan Walker kommer i år. Han skal også opptre. I fjor fikk Walker pris, men moren og søsteren tok imot den. Artistene Kygo og Seeb kommer ikke. De er opptatt på samme konsert i London i Storbritannia.

Spellemann-prisen er blitt delt ut til de beste musikerne siden 1973. Én kategori forsvant i år. Mange ble skuffet da prisen for beste danseband ble kuttet. Men det finnes ikke nok slike band, sier Spellemann-arrangørene.

Samtidig diskuteres prisen for beste barneplate. En jury med barn skal velge vinneren. Det mener noen er feil, fordi barna ikke er fagfolk. Noen brukte ordene «lettvint» og «mindre seriøst».

– Vi er heldige at så mange mener så mye om Spellemann som de gjør. Når publikum slutter å mene noe om Spellemann, er det fare på ferde, sier Thorsby.

Daglig leder Hildegunn Olsbø er enig.

– Det er vanskelig når folk ikke kjenner fakta, men dømmer ut fra det de tror, sier hun.

For eksempel finnes det ikke en stor, mektig gruppe som bestemmer helt over Spellemann. Spellemann er et aksjeselskap som ikke tjener penger. Mye skjer på dugnad. Juryene består av nesten 200 frivillige.

– VI skulle gjerne kunnet betale medlemmene i juryen. De gjør en kjempejobb. Men det har vi ikke penger til, sier Thorsby.

Det skal kåres 23 vinnere av Spellemann i år. Èn pris deles også ut til «Årets Spellemann». I tillegg deles det ut hederspris for lang innsats. Den nye prisen «Årets takk» skal også deles ut.

Utdelingen skjer i Oslo Konserthus. Bare presse og folk i bransjen får komme.

– Det er veldig mange som vil ha billetter, mens det er plass til 1.200. Dermed ble det ikke mulighet for salg til publikum i år, sier Olsbø.

Kanalen NRK viser Spellemann-prisen. Seertallene i fjor var ikke så gode som ønsket, sier Thorsby. Men sendingen er viktig.

– Vi har fortsatt gode seertall, og artistene ønsker også TV-sending, sier hun.

Også Spellemann vil vise sin støtte til Metoo-kampanjen mot seksuell trakassering.

– Vi diskuterte lenge i styret hva vi skulle gjøre. Ideer har dukket opp i sosiale medier. Vi fant at en hvit rose er en enkel og fin måte å markere saken på, sier Thorsby.

Derfor har Spellemann-kontoret bestilt 600 hvite roser. De kan gjestene feste på antrekket når de går på den røde løperen. Det samme ble gjort da Grammy-prisene ble delt ut i USA i januar.

Spellemann på TV og radio

Utdelingen vises på kanalene NRK2 og NRK1.

Den er i to deler. Første del vises på NRK2 klokka 17. Da deles det ut priser i ulike musikk-sjangere.

Andre del vises på NRK1 klokka 20.15. Da deles de store prisene ut. Det er for eksempel «Årets Spellemann», «Årets album», «Årets låt» og «Årets nykommer».

TV-overføres i to direktesendinger søndag 25. februar

Programleder på NRK2 er Tarjei Strøm. Programledere på NRK1 er Jenny Skavlan og Thomas Felberg.

Du kan også høre utdelingen på radio. NRK P1 sender direkte fra Oslo Konserthus fra klokka 20.03 til 22.30. De intervjuer også vinnere og snakker med folk i salen. Programleder er Hilde Zahl.

Bildet viser artisten Hkeem da nominasjonene ble klare i januar.

Bildet viser Marthe Thorsby. Hun er styreleder i Spellemann.
Foto: Spellemann / Presse
Vis bildetekst