Kultur
Prøver å tenke som barn
Barn i Norge har fått sine egne nyhetssendinger. NRK Supernytt forsøker å forestille seg hva barn lurer på.

Det er torsdag morgen. Morgenmøtet i redaksjonen til Supernytt har startet. På bordet ligger avisene VG og Dagbladet. Store bilder av skadde i Haiti stirrer mot leserne. Der har det vært et jordskjelv.
De tre som sitter i sofaen rister på hodet.
– Dette kan vi ikke skjerme barna for. Men vi kan forsøke å fortelle om tragedien i Haiti på en annen måte. Vi klarte det bra i går. Men hva gjør vi i dag, spør Live Kaldestad. Hun er prosjektleder for NRK Supernytt. I en uke har nyhetssendingene vært på NRKs egen barnekanal. Og mange følger med. Omtrent 120.000 personer så nyhetene den første uka.
– Supernytt er nyheter som skal være trygge for barn. Barn i Norge får allerede med seg mye av det som skjer i samfunnet. Ofte mer enn det vi voksne tror. Derfor forteller vi også om de vanskelige sakene. Det gjør barn mindre redde, sier Kaldestad.
Redaksjonen snakker hver dag om hva de skal lage nyheter om. Hva slags ord de skal bruke når de snakker om en ting som har skjedd. Og hva barn bør vite noe om.
– Det skal være nyheter på en enkel måte. Vi prøver å tenke som barn. Se ting slik de ser det, sier Kaldestad.
Sendingen i dag skal handle mest om Haiti.
– Hjelpeorganisasjoner. Hvordan kan Haiti få hjelp? sier Tone Rekdal Sperre. Hun er reporter.
– Skal vi forsøke å snakke med Børge Brende? Han reiser til Haiti i dag, sier hun.
Hos organisasjonen Røde Kors har Børge Brende en pressekonferanse. Han er sjef for Røde Kors. Brende er sammen med utviklingsminister Erik Solheim.
Supernytt er de siste som slipper til.
– Tenk på at du snakker til et barn mellom 8 og 12 år, sier Rekdal Sperre.
– Da tenker jeg på sønnen min, sier Brende.
Reporteren spør:
– Hva er Røde Kors? Hva skal Røde Kors gjøre på Haiti? Hva skal til for å hjelpe?
– Jeg forsøker å tenke på det alle barn lurer på. De stiller ofte spørsmål på en enklere måte enn det vi voksne gjør, forklarer hun til Klar Tale.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Til slutt spør Rekdal Sperre om Brende gruer seg til å reise. Han sier at det viktigste er å hjelpe dem somer i nød i Haiti. Røde Kors har med telt og nødvendig utstyr for å klare seg selv. Brende viser fram en kasse med utstyr. Stig Kalsæg Sulland fra Supernytt filmer.
Live Kaldestad håper at flere kan få nytte av enkle nyheter. Det gjelder både barn og voksne med spesielle behov. Eller personer som lærer norsk.
– For mange voksne er vanlige nyhetssendinger for vanskelige, sier hun.
Sverige har hatt egne nyheter for barn i 16 år. Også i Storbritannia kan barn se egne nyheter på TV-kanalen BBC.
Supernytt snakket med psykologer før de begynte å lage programmet.
– De fortalte oss at barn får med seg det meste av nyheter. Og at de fortsetter å tenke på det som har skjedd. Samtidig klarer de ikke å skille alt fra hverandre. Det gjør ofte sakene verre enn det de er, sier Kaldestad.
Hun viser til «Lommemannen»-saken.
– For eksempel trodde mange barn at «Lommemannen» drepte barn. Det var fordi det ble skrevet mye om «Lommemannen». Samtidig ble et barn drept i Sverige. Barns fantasi kan gjøre ting verre enn de er i virkeligheten. Derfor er det viktig at vi forteller om virkeligheten slik den er, sier Kaldestad.
Supernytt sendes i 7 minutter fra mandag til torsdag hver uke på NRK Super.