Kultur

Queen blir 40 år

Neste år feirer britiske Queen 40 år. Det feirer bandet med å gi ut sine samlede verker. Det er mer enn 200 låter.

«Bohemian Rhapsody», «We will rock you», «We are the champions», «The show must go on»....

Det er noen av de kjente låtene gruppa Queen har laget. Neste år er det 40 år siden Queen ble startet. Dette feires med at samlede verk skal utgis på nytt.

– Jeg vil ikke si nøyaktig hvordan utgivelsen skal være. Men det handler vel om 150 til 200 låter, sier Brian May. Han er gitarist og var med i bandet fra starten.

– Vi har akkurat byttet plateselskap for første gang på mer enn 30 år. Nå vil vi se til at våre samlede verk er tilgjengelig på en god måte. Vi planlegger noen morsomme ting i forbindelse med jubileet. Det er hemmelig enn så lenge. Det blir i alle fall ingen turné ettersom vi har et lite problem. Vi har ingen sanger, sier May.

Freddier Mercury var vokalist i bandet. Han ble kjent for sin spesielle stemme. Mercury døde av sykdommen aids i 1991.

Queen-musikalen «We Will Rock You» har spilt i ni år i London i Storbritannia. Selv om den fikk dårlig kritikk etter premieren.

– Kritikerne har forsøkt å drepe oss. Jeg trodde ikke den skulle holde ei uke etter det. Men publikum reagerte så bra at den bar oss. Vi lyktes å vokse etter det, sier Brian May.

Nå snakkes det om en fortsettelse på musikalen. Og om å lage en film. Akkurat som som med Abbas «Mamma Mia».

Det viser seg at Brian May holder kontakt med Benny Andersson. Andersson var med i gruppa Abba. Han var også med og laget musikalen «Mamma Mia». Den ble vist første gang i London i 1999. Siden er den blitt verdens mest sette musikal.

– Jeg snakket med ham nylig. Jeg har nemlig for litt siden spilt inn et album med Kerry Ellis. Han spilte hovedrollen i den første «We Will Rock You». Der har vi med to låter av Benny. Det er «You Will Be There» fra musikalen «Kristina Från Duvemåla». Og «Anthem» fra musikalen «Chess». Sangene er i helt ny arrangering. Det elsket han. Det fikk meg i riktig godt humør for jeg har slik respekt for Abba-gutta, sier May.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå