Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rapper musikk med hendene

Han ble født døv, men hadde en drøm om å lage musikk. Signmark er verdens eneste døve rapper.

Tirsdag kom han med ny singel. I forrige uke hadde han konsert i Oslo. Signmark er verdens eneste døve rapper.

– Jeg har blitt sterkere av den utfordringen. Jeg har lært å spørre om hjelp og å lage grupper for å klare nye utfordringer, sier Marko Vuoriheimo fra Finland til Klar Tale. Også familien hans er døv. Det er han glad for.

Som tenåring fikk han for seg at han skulle lage musikk.

– Jeg så på musikk-kanalen MTV. Jeg fant ut at jeg ville lage musikk slik som artistene jeg så, sier han.

Lærerne hans og andre mente det bare var tull.

– Jeg studerte videoer og musikk på TV. Så lagde jeg tegnspråk til låter fra andre artister. Helt til en kompis spurte meg om hvorfor jeg ikke lagde musikken selv. Da gikk jeg hjem og skrev, sier han.

Rap-artisten skriver tekster om det han opplever i sitt eget liv. Signmark rapper teksten med tegnspråk, og bruker mye bass og lave toner i musikken.

– Men showet er også mer enn musikk. Det er veldig visuelt, Vi bruker øyne, øre, følelser og spesielle lukter. Og døve folk elsker høy bass og enkle tegn, så de kan synge sammen med oss, sier han.

Signmark fikk hjelp av gode venner til å lage sitt første album og hip hop-DVD. Hans andre album kom ut på Warner Music. Signmark er den første døve i verden som fikk kontrakt med et internasjonalt plateselskap. Han har også blitt nummer to i musikkonkurransen Grand Prix i Finland.

 

Petrine Olgeirsdottir og Caisanne Lund har vært fan i flere år.

– Jeg er veldig imponert over ham, hvor mye han har gått gjennom for å bli en musiker. Han er en sterk person. Han har gått sin egen vei, og valgte å ikke høre på sine nærmeste, sier Olgeirsdottir til Klar Tale. 23-åringen er selv døv.

– Jeg har vært fan av ham helt siden ungdomskolen. Vi døve kan forstå hele sangen hans. Han har alt: Rytmen, kroppsspråk og ikke minst ansiktsuttrykk, sier hun.

Caisanne Lund ser på Marko som et forbilde.

– Det er ikke bare for døve, men for alle. Han har bevist for alle at han har klart det alle trodde at døve ikke kunne. Han lagde musikk! Sier hun.

 

På scenen formidler Signmark musikken sammen med flere som synger med stemmen. Han bruker tegnspråk, bevegelser og dans samtidig.

– Marko er flink til å ha rytme i fremføringen. Jeg kjenner bassen og får en god følelse. Musikken gjør at jeg vil glise og danse, sier Caisanne.

 

Signmark selv forteller at har ett mål med musikken sin:

– Å ha det gøy sammen med publikum, lage god musikk og gi folk en wow-opplevelse.