Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Raske penger

Jens Lapidus har skrevet bøker om penger, makt og mafia. Nå blir bøkene til tre filmer. Det starter med filmen «Cash».

Filmen «Cash» handler om en kriminell underverden i Stockholm. De bygger på forfatter Jens Lapidus' bøker «Snabba cash» (raske penger) og «Aldrig fucka upp» (aldri ødelegge). Og en tredje roman som Lapidus skriver et manuskript til.
Fredrik Wikström er produsent for filmen. Han sier at det for snart ett år siden ble planlagt en filmtrilogi.
– Alle har vært i fyr og flamme for dette. Vi bestemte det egentlig så fort vi var klare med «Snabba Cash», sier Wikström til nyhetsbyrået TT Spektra. Det heter filmen på svensk.

Innspillingen skal etter planen starte i 2011.
– Premieren på filmen nummer to blir i 2012, sier han.

Filmene kommer til å spilles inn på samme måte som de spilte inn Millennium-trilogien. Det er filmene bygget på Stieg Larssons bøker.
– Det var rett etter hverandre, sier han.

I «Cash» treffes JW, Jorge og Mrado i Stockholms underverden. Der betyr penger og makt alt.
Johan «JW» Westlund spilles av Joel Kinnamann. JW er en fattig student. Han lever et dobbeltliv som rik og bortskjemt. Og han vanker på de heteste utestedene på Stureplan. Det er en populær bydel i Stockholm.
JW forelsker seg i Sophie. Hun tilhører overklassen i Stockholm. Da lokkes han inn i en verden av organisert kriminalitet.

Jorge rømmer fra fengselet. Han er på flukt både fra politiet og den jugoslaviske mafiaen. Planen hans er å forlate Sverige for alltid. Men først må han smugle inn tidenes største parti med kokain til landet.

Mrado er en brutal pengeinnkrever i den jugoslaviske mafiaen. Han krangler med sjefen Radovan. Mrado får i oppdrag å finne Jorge. Men samtidig må han passe på sin fem år gamle datter.

Daniel Espinosa (33) er regissør for «Cash». Han hadde ikke lest boka av Jens Lapidus før han fikk den i gave. Espinosas venn og kollega Josef Fares ga boka til ham.
– Jeg likte de ulike karakterene. I svensk film har vi vært opptatt av hvordan folkene spilles. Og så likte jeg at det var en krimbok uten politi, sier han til den svenske avisa Expressen.

En dag satt Espinosa på kafé. Da kom produsenten Fredrik Wikström innom.
– Han hadde akkurat fått rettighetene til filmen. Og lette etter en regissør. Men det visste jeg ingenting om. Vi begynte å snakke om boka. Så ble det som det ble, sier Espinosa.

Forfatteren Jens Lapidus var med under arbeidet med filmene.
– Vi traff ham en gang i måneden. Han fikk se hva vi hadde filmet. Det var som å gå til rektor. Han kom med sine synspunkter og lyttet. Han er en veldig klok mann. Det var viktig for meg å få hans velsignelse, sier regissøren.

Miljøene i filmen er kjente for regissøren. Han vokste opp i Skogås. Det er en forstad til Stockholm. Espinosa var litt av en versting.
– Jeg er halvt chilener. Flere av kameratene mine var serbere. Jeg havnet i klassiske tenåringsproblemer. Det var ofte bråk. Politiet var innblandet. Jeg ble pågrepet, sier Espinosa.

Den første filmen har norsk premiere 28. mai.