Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Redd for kinoens framtid

Torsdag ble det klart at danske Egmont kjøper Oslo Kino. Det vil påvirke tilbudet over hele landet, sier medieviter.

Oslo kommune meldte torsdag at de har solgt Oslo Kino for 600 millioner kroner.

Kjøperen er selskapet Nordisk Film. Selskapet er en del av det store mediekonsernet Egmont fra Danmark. De eier også TV 2, bladforlaget Egmont Hjemmet Mortensen og halvparten av forlaget Cappelen Damm.

Nordisk Film driver 17 kinoer over hele Danmark. De eier også 66,7 prosent av kinoen i Drammen, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Jeg er trygg på at dette salget vil gi Oslos innbyggere det beste kinotilbudet framover, sier Stian Berger Røsland fra partiet Høyre. Han er byrådsleder i Oslo.

LES MER HER: TV 2 blir dansk

Men flere er bekymret for at salget vil gjøre tilbudet dårligere.

Salget er utilgivelig, sier regissøren Erik Poppe til kanalen NRK. Han mener det er dumt at kinoen ikke lenger eies av kommunen.

– Vi kan dessverre vente et mindre utvalg av filmer og et dårligere tilbud, sier Poppe.

Ove Solum er professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han tror ikke at publikum vil merke stor forskjell på tilbudet. Men han er enig i at Egmont neppe vil ta samme hensyn til smale filmer som kommunene gjør.

Oslo Kino er Norges største kinoselskap. De eier 15 kinoer i og utenfor Oslo, blant annet i Hønefoss og Verdal. Salget får ikke bare betydning for folk i Oslo, sier Solum.

– Oslo er inngangsporten for kinoer i hele Norge, så det som skjer i Oslo vil påvirke kinotilbudet i hele landet, sier han.

Oslo Kino er fornøyd med å ha fått ny eier.

– Dette er en løsning vi er glade for. Vi ser fram til å bli en del av Nordisk Film og Egmont-familien, sier direktør Geir Bergkastet i Oslo Kino.