Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Reiser rundt med «Vaffelhjarte»

Trille, Lena og den lille bygda Knert-Mathilde reiser rundt til hele Norge. 55 steder skal få ta del i historien «Vaffelhjarte».

Fredag 7. februar er det premiere på teaterforestillingen «Vaffelhjarte». Den skjer i Nydalen i Oslo. Så reiser Riksteatret på turné med forestillingen. Turnépremieren er i Ålesund 13. februar.

– Riksteatret er utrolig viktig. Den typen kulturarbeid betyr mye. Det har jeg selv erfart, sier forfatter Maria Parr. Hun har skrevet boka «Vaffelhjarte».

Den er også blitt til en TV-serie og nå en teaterforestilling. Musiker Odd Nordstoga har laget musikken.

Riksteateret har satt opp forestillingen. Slik kommer personene Trille og Lena og den lille bygda Knert-Mathilde ut til Norge. I alt 55 steder over hele landet får besøk.

Boka «Vaffelhjarte» kom i 2005. TV-serien kom i 2011 og ble laget av kanalen NRK. Omtrent 30 land har kjøpt den.

Fortellingen er vist på scenen også før. Forfatter Parr sier det varmer skikkelig Riksteatret tar den med på tur på ny. Som barn bodde hun i en bygd.

– Det er så viktig at kultur for barn kommer dit barna er. De er jo ikke bare i de store byene. Barn avhengig av det som skjer der de bor. De kan ikke bare dra et sted som vi voksne, sier Parr.

Maria Parr vokste opp i kommunen Vanylven på Sunnmøre. Der har hun fortsatt å bo med mann og barn.

– Jeg har nok alltid vært sterkt knyttet til hjemplassen. Jeg er veldig glad i både stedet og menneskene. Å fortelle historier brukes mye her. Det kan jeg bruke som forfatter, sier hun.

Parr tror folk på slike steder kan «fortelle hverdagen sin».

Turnépremieren på «Vaffelhjarte» skjer i Ålesund. Men Riksteatret skal også innom Vanylven.

– Der jeg bor er dette stas. Heg merker at mange gleder seg. Selv føler jeg nå at Trille og Lena tar en sving hjemom når forestillingen kommer, sier Parr.

Temaet i «Vaffelhjarte» er vennskap.

– Mange barn kan nok ha det slik at de er redde for å bety mindre for vennen sin, enn det vennen betyr for dem, sier hun.

Hun håper at det kommer både barn, foreldre og besteforeldre på forestillingen.

– Da jeg skrev «Vaffelhjarte» så jeg for meg når noen leser høyt. Det gjør jeg også når jeg reser rundt med boka. Da opplever jeg dette fine med å være sammen om noe. Det samme gjelder for teater, sier hun.

Riksteatret tar med seg Nordstogas musikk på tur. Publikum får høre låter som «En farfar i livet» og «Bestevenn».

– Jeg har alltid satt så stor pris på Odd Nordstogas musikk. Det er rett og slett litt vanskelig å si på hvor stort det er at han laget albumet «Bestevenn», sier Parr.

Maria Parr har også skrevet bøker som «Tonje Glimmerdal» og «Keepern og havet». Men ««Vaffelhjarte» var den første boka.

– Personene fant jeg på i oppveksten min-Trille er jo på mange måter meg. Siden har dette universet fulgt meg, sier hun.

Parr kan fortsatt nesten ikke begripe at det ble så stort.

– Det går faktisk aldri en dag uten at det på en eller annen måte blir snakk om «Vaffelhjarte».