Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ringve museum brenner

Ringve musikkhistoriske museum i Trondheim brenner. Verdifulle, gamle instrumenter kan gå tapt.

Brannmannskaper og ansatte jobbet på spreng. De forsøkte å redde det som kunne reddes av verdier fra Ringve musikkhistoriske museum i Trondheim. Mandag begynte det å brenne.

– Det brenner i museets hovedbygning. Det blir jobbet med å redde ut store verdier fra bygningen, sier Wiktor Pedersen til nyhetsbyrået NTB. Han er operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Brannvesenet meldte om at brannen var under kontroll rett før klokka 12.30. Da drev de med etterslokking og med å redde ting ut. Men situasjonen var fortsatt usikker etter alarmen som gikk rundt to timer før. Det store spørsmålet er hvor stor skade flammene har gjort. Det er sjeldne og verdifulle instrumenter og musikkhistoriske ting i museet.

Ingen personer ble skadd. Men mange ting er trolig ødelagt. Brannen og slokkingen har gitt store vann- og røykskader, ifølge brannvesenet.

Direktør Ivar Roger Hansen kaller brannen en tragedie for museet. Det er Norges nasjonale museum for musikk og musikkhistorie.

– Museet inneholder mange unike instrumenter. Så det er store verdier som er berørt av denne brannen, sier Hansen til TV 2.

Ringve musikkhistoriske museum på Lade i Trondheim ble åpnet i 1952. De eldste bygningene er fra 1700-tallet.

Bygningen som brant er en gammel tømmerbygning.

Tingene som ble forsøkt reddet fra flammene, er først og fremst musikkinstrumenter og kunstgjenstander. Det er uklart hvor stor skade brannen har gjort. Men en god del av tingene fra museet er berget. Museet har en plan for å få ut ting hvis det skulle brenne.

Museet på Lade består av flere store, historiske bygninger. Brannen mandag var i hovedbygget. Der var det utstillinger av musikkinstrumenter og andre musikkhistoriske ting i sju rom. Bygningen som brenner er «juvelen på Ringe musikkhistoriske museum», ifølge museumsdirektør Hansen.