Kultur

Roman blir teater

Carl Frode Tiller fikk Brage-prisen for romanen «Innsirkling». Nå blir boka teater på Det Norske Teatret.

Teaterstykket «Innsirkling» blir det første stykket som vises på Scene 2 på Det Norske Teatret i 2011. Hele 22 teaterstykker er klare for våren.

Lasse Kolsrud har laget teaterstykket fra boka «Innsirkling» og har også regien. Premieren er 28. januar.
– Carl Frode Tiller skriver gode dialoger, og det er veldig mange dramatiske situasjoner i boka. Sånn sett er det opplagt å gjøre teater av den, sier Kolsrud til nyhetsbyrået NTB.

Tiller selv er svært positiv til prosjektet. Det er ikke første gang en av hans bøker blir til et teaterstykke. I 2004 ble «Skråninga» satt opp på Det Norske Teatret.
– Den prosaen jeg skriver, er dramatisk orientert. Jeg har hele tiden kjent på at det egner seg for teater. Det er en av årsakene til at jeg var så positiv da Lasse tok kontakt. Det jeg har sett av utkast til nå, er jeg svært fornøyd med, sier Tiller.

Erik Ulfsby blir ny teatersjef på Det Norske Teatret. Han kunne vise en liste med 22 forestillinger da han la fram vår-lista for 2011. Åtte av stykkene er aldri spilt på en scene før.

Men Ulfsby åpner teater-våren med et stykke om historiens største konkurs. «Enron» er spilt med stor suksess blant annet i London. På Det Norske Teatret er det Kjetil Bang-Hansen som har regien. Mads Ousdal gjester teatret i en av hovedrollene. Premieren er 14. januar.

Det Norske Teatret viser blant annet også «Tvil» av John Patrick Shanley. Stykket har fått Pulitzer-prisen, og i 2008 kom filmen «Doubt» med Meryl Streep og Philip Seymour Hofmann i hovedrollene. I Det Norske Teatrets versjon er det den kjente filmregissøren Hans Petter Moland som har regien. I rollene møter publikum blant andre Svein Tindberg, Hildgunn Riise og Agnes Kittelsen. Stykket spilles på Scene 3 fra 24. februar.

På Scene 2 er det klart for mer norsk dramatikk. 4. mars har «Vi har så korte armar» av Olaug Nilssen  premiere. Regien er ved Marit Moum Aune. De to har tidligere samarbeidet om stykket «Få meg på, for faen». Det stykket satte Det Norske Teatret opp i 2007.
– Dette er et forfatterskap vi kommer til å dyrke i årene framover, sier Erik Ulfsby.

Den unge regissøren Peer Perez Øian har hatt stor suksess på Nationaltheatret denne høsten med «Hedda Gabler». Til våren setter han opp «Sjuk ungdom» av Ferdinand Brückner på Det Norske Teatrets Scene 3.
– Dette er et utrolig spennende stykke dramatikk. Så vidt jeg vet, har det ikke vært spilt i Norge før. Det handler om overgangen fra ungdom til voksen. Og om hvordan forhåpninger, idealer og ønsker for framtiden blir i møte med den virkelige verden, sier Øian til NTB.

Stykket er skrevet i 1926, og skjer i studentmiljøet ved et medisinsk fakultet. På rollelista står blant andre Ane Dahl Torp, Frank Kjosås og Marie Blokhus.

Musikal-stjernene Heidi Ruud Ellingsen og Heidi Gjermundsen Broch kan folk oppleve til våren. De er med i «Eg elskar deg, du er heilt perfekt, men burde du ikkje ...» av Joe DiPietro. Erik Ulfsby kaller forestillingen en leken vårflørt av en musikal. Den har premiere på teatrets hovedscene 18. mars.

De yngste kan glede seg til klassiske «Skatten på sjørøverøya». Der er det Frank Kjosås og Paul-Ottar Haga som spiller hovedrollene. Premiere er på hovedscenen 11. februar.

Siste utgave

På forsiden nå