Kultur
Bilde 1 av 3

Så mange dager har du brukt på favoritt-serien din

Vet du hvor mye tid du bruker på å se tv-serier? En ny kalkulator gir deg svaret.

9,1 arbeidsdager. Det er så lang tid det tar å se serien «Game of Thrones» eller «Mad Men». Dette er serier mange folk liker. De vil se mange episoder etter hverandre. Dette kalles «binge-watching» på engelsk. Det har blitt så vanlig at ordet ble kåret til årets ord i 2015 i Storbritannia.

En ny kalkulator på nett viser hvor lang tid det tar å se en sesong av ulike serier. Det er det amerikanske mobil- og internettselskapet AT&T som har laget kalkulatoren. Den gjør om sesongene av seriene til arbeidsdager. En arbeidsdag er satt til åtte timer.

– Vi så på hvor mange åttetimers-dager det ville ta dersom du startet å se en serie fra start til slutt, skriver selskapet på sine nettsider.

AT&T fant ut at serien «Law & Order: Special Victim Unit» ville ta lengst tid. Serien har gått på den amerikanske kanalen CBS siden 1999. Den har så langt spilt inn 19 sesonger. Det ville dermed ta nesten 47 arbeidsdager å se alle episodene.

Andre populære serier er «Downton Abbey», «Mad Men», «The Wire», «Game of Thrones», «Skam», «Breaking Bad», «Westworld», «Homeland» og «Friends». Alle episodene til serien «Friends» ble nettopp tilgjengelig på strømmetjenesten Netflix i Storbritannia. Serien har i alt ti sesonger.

– Viss du slutter i jobben din og ser «Friends» åtte timer dagen, er du ferdig om to uker. Du vet hva du skal gjøre, skriver Netflix i en melding på nettstedet Twitter.

Torgeir Uberg Nærland jobber ved Universitetet i Bergen. Han forsker på hvorfor og hvordan folk ser på tv-serier.

– Yngre folk bing-watcher mer enn de eldre. Eldre folk er vokst opp med å se en episode i uka, sier han til Klar Tale

Å se alle sesongene av «Game of Thrones» tar 73 timer. Ser du to episoder hver kveld, bruker du 36 kvelder på å se ferdig. Noen mener kanskje det er bortkastet tid.

– Det blir for enkelt å si at det er bortkastet tid. Du ser det kanskje tv sammen med noen og du snakker med folk om det. Når mange ser på den samme tv-serien på samme tid, som «Game of Thrones» eller «Skam», så gir det noe felles å snakke om. Det har noe samlende ved seg, sier Nærland.

Kalkulatoren til selskapet AT&T viser at det tar tid å følge med på tv-serier. Vi bruker også mer og mer tid på å se serier, sier Nærland.

– Forskningen vår viser at å se på serier er en viktig del av hverdagen til folk. Det er et ritual. Folk med ulik bakgrunn og alder ser mer tv. Så tror jeg nok folk får ulike ting ut av det. En ting som er felles er at folk ser på for å slappe av. De vil ha en pause i hverdagen, sier Nærland.

Sigurd Vik jobber i programmet Filmpolitiet på kanalen NRK P3. Han bruker mye tid på å se tv-serier, både på jobb og på fritiden. Det vil han fortsette med i 2018 også.

– Det er ikke alle seriene du kan fråtse i. Det er fordi de sendes episode for episode, sier han til Klar Tale.

– På føreste plass er serien «The Looming Tower». Den handler om terrorangrepet 11. september 2001 mot USA. Serien bygger på en bok fra 2006. Serien handler mye om forholdet mellom etterretnings-organisasjonen CIA og det føderale politiet FBI. De jobbet dårlig sammen, forteller Vik.

På andreplass har han serien «The Ballad of Buster Scruggs».

– Det er en westernserie laget av Coen-brødrene. Vi i Filmpolitet er veldig glade i slike westernserier, sier Vik.

På tredjeplass kommer andre sesong av «Westworld». Der spiller blant andre norske Ingrid Bolsø Berdal.

– Den gleder vi oss veldig til. I et år der «Game of Thrones» har pause, er dette favoritten, sier Vik.

KALKULATOR: På nettsiden til selskapet AT&T kan du velge blant ulike amerikanske serier. Kalkulatoren gir svar på hvor lang tid du har brukt på å se tv-serien.

KALKULATOR:

På nettsiden til selskapet AT&T kan du velge blant ulike amerikanske serier. Kalkulatoren gir svar på hvor lang tid du har brukt på å se tv-serien. Foto: skjermdump / www.attinternetservice.com

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå