Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Samler inn til Zappa-dokumentar

Filmskaper Alex Winter skal lage dokumentar om Frank Zappa. Han mangler bare pengene. Men fansen er villig til å betale.

Filmskaperen Alex Winter jobber med en dokumentar-film. Den skal handle om musikeren Frank Zappa. Zappa var en amerikansk gitarist, komponist, sanger og produsent.

Winter har fått tilgang til hele Zappas samling av materiale. Nå mangler han bare pengene. Derfor ber han fansen om hjelp.

– Andre dokumentarer har forsøkt å fortelle historien til Frank. Men vi har noe ingen andre har hatt, sier Winter til magasinet Classic Rock. Han snakker om sin tilgang til Zappas private arkiver.

Det fikk han av Zappas enke Gail. Hun ga ham også lov til å lage filmen «Who the F*@% is Frank Zappa?». Det betyr «Hvem f... er Frank Zappa?»

I samlingen er det opptak av Zappa som ikke er gitt ut tidligere. Og videoer, bilder og dokumenter.

I forrige uke startet Winter en kampanje på nettstedet Kickstarter. Der kan folk som liker prosjektet, betale en liten sum for at det skal bli laget. I løpet av de tre første dagene betalte folk tre milliarder dollar til sammen.

Fans som bidrar, får noe tilbake. Hvis de gir ti dollar, får de små beskjeder om hvordan arbeidet går. De som gir 10.000 dollar, får litt flottere gaver. De kan velge en kjøretur i Zappas gamle Rolls-Royce, sammen med sønnen Ahmet Zappa. Eller besøk i samlingen. De kan få billetter til VIP-premieren og plass på rulleteksten blant produsentene.

Er du stor fan av Zappa, kan du kjøpe hans gamle hus i Hollywood Hills. Der levde han fra 1983 til han døde i 1993. Huset koster 9 millioner. Det er til salgs på nettstedet eBay. Penge vil også gå til å betale for at dokumentaren blir laget. Det skriver nettstedet Laist.com

Alex Winter har tidligere laget dokumentaren «Downloaded». Den handler om Napster. Det var det første nettstedet der man kunne laste ned musikk. Og han har laget dokumentaren «Deep Web». Den handler om det skjulte internettet.

– Jeg har vært stor fan av Frank Zappas musikk hele livet. Han var en enestående artist. Men han var også en av de mest briljante, morsomme, ville og fascinerende menneskene i dette århundret. Det tok litt tid å innse, sier Winter.