Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Samlet på kjærlighet i 40 år

– Språket er viktigere for kjærligheten enn vi tror, sier forfatter Håvard Rem.

Håvard Rem har samlet tekster om kjærlighet. Tekster fra artistene Tønes og Leonard Cohen. Fra Bibelen og dikteren Khalil Gibran fra libanon. Og mange flere.

Ordene er viktigst når vi skal forstå oss selv og den vi elsker, tror Rem.

Dette er et prosjekt som har vart nesten hele livet. Håvard Rem er 58 år. Han begynte å samle på tekstene for 40 år siden. Han har alltid likt å samle på ting. Men kunne ikke ta vare på alt, sier han til NTB.

– Romaner, modellbiler og fotballplakater måtte jeg kvitte meg med. Men akkurat diktsamlingene har jeg tatt vare på. De er tynne og tar liten plass. Diktene er korte. Men de har mye livserfaring, sier han.

Nå har han gitt ut bok. Der står mange av tekstene han har samlet. Boka "Av hele mitt hjerte" handler om kjærligheten. Og alle fasene den har. Fra forelskelse og lyst, via omsorg til skilsmisse, til sorg og savn.

Tekstene er fra mange sjangre. Foreksempel popmusikk, salmer og religiøse skrifter. Hvordan klarte han å velge ut tekstene?

– Poesien er overalt. Jeg har valgt tekster til ulike deler av livet, sier Rem.

Boka handler også om det triste i kjærligheten. Når folk går fra hverandre. Og når noen dør.

– Det finnes flere sterke dikt om ulykkelig kjærlighet enn om lykkelig, sier han.

Håvard Rem har skrevet om tekster fra engelsk til norsk. Han synes ordet "kjærlighet" er et tungt ord på norsk. Han liker verbet «elske» mye bedre.

– Det er et sterkt ord. Det er vanskeligere å si «jeg elsker deg» enn «I love you». Ordet «elske» kommer kanskje fra ordet «ild». Da betyr «elske» egentlig å brenne, sier Rem.

Ordene og språket er en mye større del av kjærligheten enn vi ofte tror, mener forfatteren. De rette ordene kan forandre en vanskelig situasjon.

– Jeg tror det er viktig å kjenne seg selv i noe andre skriver. Men det er bare mulig hvis de skriver veldig klart og godt, sier han.