Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sangen som gikk rett til hjertet

Trygve Skaug ville hylle dem som følger en drøm. Reaksjonene på sangen «Martyren» skremte ham nesten.

Med sangen «Martyren» ville Trygve Skaug hylle dem som følger en drøm. Og ikke gir opp. Reaksjonene skremte ham nesten.

– Jeg har fått tilbakemelding fra publikum før, med låter fra StMorritz som har vært spilt på radioen. Men med «Martyren» har jeg fått en helt merkelig respons. Folk har skrevet og fortalt om overgrep, om selvmordstanker, og sagt at sangen har betydd noe for dem, sier Skaug. Han sier det var «voldsomt sterkt».

– Jeg leste historiene deres, og sendte dem videre. Jeg sendte dem til prester og sjelesørgere jeg kjente til. Samtidig var det fint at noen som trengte en låt den kvelden, hørte på min. Det er fint å være med på. For jeg tror musikk kan kommunisere noe. At ordene, eller tonene, kan treffe noen som trenger det.

Sangen var første singel ut fra albumet med samme navn. Den første som fikk høre sangen, var Skaugs bror fra Uganda. Han var blant dem som inspirerte låtskriveren til teksten.

– Han var en tenåring som søkte asyl. Han endte opp på hjemstedet mitt. Der ble han en del av miljøet rundt kirken hvor foreldrene mine er aktive. Nå er han en del av familien, sier Skaug. Han skrev «Martyren» i fjor.

– Denne uken fikk broren min svar. Han får lov å bli. Han er en av få. Vi må ikke glemme alle de andre, sier Skaug.

Albumet er også preget av at han besøkte Filippinene i fjor. Der møtte han fattige barn, med og uten foreldre. Derfor følger det en oppfordring med albumet. Det er om å støtte organisasjonen Star of Hope. De gir barn skolegang.

– Du får en trøkk i ansiktet av å se det. At du er veldig heldig. Men frykten for natten, for hva morgendagen vil bringe, er likevel lik. Det er enten du er en som sliter her i Norge, eller i fattige land. De har samme følelsen av at det ikke kommer til å ordne seg, sier Skaug.

I sangen synger han om «når det blir så mørkt at jeg ikke klarer å skille mellom Fanden sjøl og Moder Theresa».

– Jeg beundrer motet til dem som ikke gir opp. Derfor prøver jeg også å formidle håp i tekstene mine, sier han til nyhetsbyrået NTB.

– Du har med tekster om kjærligheten også?

– De tekstene jeg selv synes er sterkest, er ikke dem som handler om kjærlighet. Men på platen er det halvt om halvt. Du kommer ikke utenom, sier Skaug.