Kultur

Sanger fra skiheisen

Daniel Kvammen gir ut sin første plate. Han skrev sanger mens han jobbet i skiheisen på Geilo.

Det er store forventninger til den første platen til Daniel Kvammen. Kvammen har vokst opp på Geilo. Å vokse opp på Geilo gjør noe med tankene dine, mener Kvammen.

– Å vokse opp på Geilo, med ingen å prate med. Der du har lange samtaler med deg selv. Med ingen som motsier deg; det gir kortslutninger i hjernen, sier Kvammen til NTB. Han får det til å høres ut som noe fint.

Han synger om Geilo på platen sin.

– Jeg starter med å synge om det å reise derfra når du er 19 år. Det ender med at gresset ikke er grønnere andre steder, sier Kvammen.

At gresset er ikke er grønnere andre steder betyr at det ikke er noe bedre andre steder.

Kvammen begynte å jobbe som kontrollør i skiheisen på Geilo som tenåring. Der begynte han å skrive sanger.

– Jeg jobbet i skiheisen og satt der og kjedet meg. Jeg satt i en liten boks, gjerne på toppen av bakken. Jeg hadde tre knapper - start, stopp og nødstopp. Det skjedde ingenting. Jeg begynte å ta med meg gitaren og skrive sanger. Alternativer var å lese gamle «Vi Menn» blader som lå der, sier Kvammen.

Albumet heter «Fremad i alle retninga». Den fant en kamerat på over en kopp kaffe.

– Jeg sa at jeg var nervøs. Kameraten svarte «Kvammen, nå er det bare fremad i alle retninger». Det er veldig beskrivende både for meg personlig, hva jeg har gjort til i dag, og for måten platen ble til på.

Kvammen spilte på byLarm i fjor. Der fikk han tilbud om å lage plate med Jansens Plateproduksjon. Han spilte også på Øya i fjor. Platen har fått femmere i avisene og han får skryt av anmelderne.

Daniel Kvammen lager poplåter på norsk. Førstesingelen heter «Du fortenar ein som meg». En av sangene har også fått tittelen «Daue fugla». Det er en kjærlighetssang. Den handler om en som angrer på noe dumt han har gjort. Men som allikevel blir tilgitt av kjæresten.

Albumet ble spilt inn i studio sammen med Even Ormestad, David Wallumrød og Martin Horntveth. Kvammens eget liveband var også med. Even Ormestad er produsent på albumet.

– Det to månedene i studio var som to år på musikkhøyskolen. De er helt rå, jeg lærte så mye, sier Kvammen.

Kvammen skal ha en liten turné i forbindelse med utgivelsen av platen. Han skal ha konsert i Geilo Kulturkyrkje 1. april. Turneen avsluttes på John Dee i Oslo 17. april.

Daniel Kvammen skriver allerede sanger til sin neste plate. Han vet at musikkbransjen er vanskelig. Kvammen kommer til å fortsette i jobben i platebutikk ved siden av.

– Det blir litt flaut når platen kommer. De henger opp plakater, sier han.

Albumet er i salg fredag 13. mars.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå