Kultur

– Ser terroristens meninger hos politikere

Jonas Gahr Støre vet om politikere som deler noen av holdningene til terroristen Anders Behring Breivik. Nå har Ap-lederen skrevet bok.

Jonas Gahr Støre er leder for Arbeiderpartiet (Ap). Han har skrevet en ny bok. Der ser han tilbake på terror-angrepene 22. juli 2011 og det som skjedde etterpå. Noen politikere mente visse ting. Det gjorde at Anders Behring Breivik kunne føle seg mindre alene, hevder Støre. Breivik er dømt for terror-angrepene. Støre vil ikke si noe om hvilke politikere han tenker på.

– Jeg har valgt mine ord veldig nøye. Så jeg kommer ikke til å si navn eller peke ut folk, sier Støre.

Vi har ikke tatt debatten om holdningene som førte til terror-angrepene, mener Ap-leder. I sin nye bok skriver han at han sliter med dette.

– Jeg får ikke ro. Jeg tenker tilbake på ukene etter angrepet hvor folk fant sammen. Men det satte ingen sluttstrek, skriver han i boka «I bevegelse». Boka kom tirsdag, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES OGSÅ: Vil ha Støre som ny leder

Støre sier at terroristen alene har ansvaret for det som skjedde. Men han verken var eller er alene om holdningene. Politikeren skriver om Fremskrittspartiet (Frp) i boka. Innvandring og kritikk av islam går igjen når de langt til høyre i politikken skal snakke om samfunnet, skriver han.

Støre kritiserer Frp for å gjøre seg til ofre. Slik dreper de debatten. Hvis noen snakker mot politikken til Frp, sier Frp at de angriper partiet eller medlemmer av partiet. Det lykkes de godt med, mener Støre. Det fører til at andre blir mer forsiktige med å snakke om holdningene.

LES OGSÅ: Breiviks far kommer med bok

Arbeiderpartiet tapte valget i fjor høst. Ifølge Ap-lederen var terroren en av årsakene. Det ble snakket mye om ansvaret for det som sviktet under terror-angrepene. Ap fikk heller ikke tenkt nok på å skape ny politikk.

– 22. juli tappet oss for krefter. Det krevde at vi brukte tiden og kreftene våre til mye annet enn å tenke på og snakke om morgendagens politikk, skriver Ap-lederen i boka.

LES OGSÅ: Nevner Breivik i valgsak om Norge

Han mener at velgerne ville bort fra all diskusjonen om ansvar og svikt. Derfor vant ikke Ap, tenker Støre.

Siste utgave

På forsiden nå