Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Serie prøver å finne ut hvordan katastrofen startet

Hvordan startet brannen på skipet Scandinavian Star? Snart er det premiere på serien som skal prøve å finne svaret.

8. mars er det premiere på serien «Scandinavian Star». Den skal sendes på kanalen NRK. Serien byr på nye opplysninger. Den har intervjuer med flere personer som aldri før har fortalt sin historie. Det står det i pressemeldingen om serien.

– Vi håper å nå både dem som kjenner denne historien godt. Og de som kanskje ikke var født for 30 år siden. Og som aldri har hørt om brannen om bord på Scandinavian Star, sier Anne Kvadsheim. Hun er NRK prosjektredaktør.

Hoved-produsenten for serien er dansk. Den er et samarbeid mellom Danish Documentary, Nordisk Film, NRK, TV4 i Sverige og danske DR. Danske Sigrid Dyrekjær er én av produsentene. Han ble nominert til filmprisen Oscar. Det var for dokumentaren «The Cave». Regissør er Mikala Krogh.

«Scandinavian Star» har premiere på NRK1 og NRK TV søndag 8. mars. Det blir i tillegg mye stoff på nett, i podkast og i nyheter.

Serien har seks episoder. Den siste episoden blir tilgjengelig på NRKs strømmetjeneste 30 år etter at brannen skjedde. Det begynte å brenne natt til 7. april 1990. 159 mennesker døde. Av dem var 136 nordmenn.

– Hvem kan ha tent på skipet? Det prøver serien å komme nærmere et svar på. Men den handler like mye om familiene til de som døde. Om alle de ubesvarte spørsmålene. Og om sinne og savn, sier Kvadsheim.