Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Setter ny rekord

Aldri før har så mange europeiske filmer vært med på Filmfestivalen i Haugesund.

Filmfestivalen starter 18. august i Haugesund i Rogaland. Aldri før har det vært med så mange europeiske filmer. De er laget av kjente regissører som Mike Leigh, Stephen Frears, Xavier Beauvois, Julie Bertucelli og Thomas Vinterberg.

Filmene «Honning» og «Onken Boonmee som kan erinde sine tidligere liv» er også europeiske. «Honning» vant filmprisen Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin i Tyskland.  «Onken Boonmee som kan erinde sine tidligere liv» vant prisen Gullpalmen på filmfestivalen i Cannes i Frankrike. Begge filmene er med i hovedprogrammet i Haugesund.

– Det er også positivt at det er med flere kvinner enn noen gang før. En tredel av filmene i hovedprogrammet har kvinnelig regissør, sier Håkon Skogrand til nyhetsbyrået NTB. Skogrand er programsjef for festivalen.

Flere norske filmer har verdens-premiere i Haugesund. «Limbo» er en av dem. Den åpner filmfestivalen i år. «Limbo» er Maria Sødahls første spillefilm. Hun har gitt en av hovedrollene til Line Verndal. Historien er om Trinidad tidlig på 70-tallet. Verndal spiller moren Sonia.

«Skriften på veggen» er den nye filmen om privat-detektiv Varg Veum. Filmen avslutter festivalen 26. august. «Wide Blue Yonder» er et samarbeid mellom filmskapere i Norge og Storbritannia. Også den vises for første gang. Det gjør også tre norske kortfilmer og dokumentar-filmer.

LES MER HER: Tidenes filmhøst

Ingvild Søderlind har laget filmen «Jenny». Skogrand mener at den er et funn. «Naboen» er laget av Jo Strømgren og Stein-Roger Bulls. Den er nominert til TV-prisen Rose d'Or.
– Komponisten Fartein Valen har vært viktig for Haugesund og Sveio. Festivalen er glad for å kunne vise Karl Johan Paulsens dokumentar-film om ham, sier Skogrand i en pressemelding.

Den danske filmen «Armadillo» har fått mye oppmerksomhet. Den hadde verdens-premiere i mai. Det skjedde under filmfestivalen i Cannes i Frankrike. Der fikk filmen den viktige prisen Grand Prix Semaine de la Critique. Janus Metz har regissert filmen. Han kommer til Haugesund for å presentere den. Det skriver nettavisa aftenbladet.no.

Armadillo er navnet på en av militærleirene i Afghanistan. Den ligger i Helmand-provinsen. Filmen følger flere unge danske soldater i seks måneder. Den viser hvordan de opplever å være der.
– Som tilskuere tvinges vi til å tenke på at Danmark er i krig, og Norge er i krig, sier Skogrand til aftenbladet.no. «Armadillo» har premiere på kino 27. august.

Det er flere program under filmfesten. Programmet for ungdommer heter 15+. Der er det filmer fra tre kontinenter.
– Nederlandske «Vinterkrig» har hatt stor suksess i hjemlandet. Det er kanskje ikke overraskende siden den er en slags ungdomsversjon av «Max Manus», sier Tonje Hardersen til NTB. Hun er ansvarlig for programmet på filmfestivalen.
Hun nevner også den australske filmen «Bran Nue Dae». Hun mener det er et aboriginsk fyrverkeri av en musikal. I tillegg vises det filmer fra Canada og USA under 15+.

I Haugesund vises det også film for barn. «Toy Story 3» åpner Barnefilm-festen. Den vises i 3D-format. Også den norske filmen «Toya» skal vises. Den ble laget i 1956. Det er også førpermiere på «Konger av Oslo». Filmen er laget av Elsa Kvammes. Det er den første dokumentar-filmen som blir vist på Barnefilm-festen.

Pål Bang-Hansen døde tidligere i år. Han var skuespiller og film-anmelder. Bang-Hansen hadde et spesielt forhold til festivalen.
– Pål var kanskje vår viktigste kritiker og rådgiver. Derfor har vi tilegnet festivalen i år til Pål Bang-Hansen. Vi skal vise fire av hans filmer, sier festival-direktør Gunnar Johan Løvvik.