Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Siste episode av «Skam» kommer lørdag

Er du spent på hvordan TV-serien «Skam» slutter? Siste episode kommer ikke før lørdag.

Vanligvis legges hele episoden ut på fredager. Mange trodde den aller siste episoden ville komme i dag. Men denne gangen må vi vente til lørdag, skriver avisa Dagbladet.

– Det kan jo se ut som Sana har invitert til eid-feiring på lørdag, så den som venter får se». Det sier Nathalie Sprus i NRK.

TV-serien «Skam» er noe av det mest populære som har gått på norsk TV noensinne. Serien handler om ungdommers hverdag. Ungdommer over hele verden har sett den. Russiske ungdommer har laget egne oversettelser som de deler med hverandre. Danske ungdommer reiste til Oslo for å besøke stedene der serien er spilt inn.

Nina Søraa og andre laget selskapet Skam Safari. De tar med grupper til de viktigste stedene i serien. De ser skolen der serien foregår, kirken der Nils Bech sang "O Helga Natt" og broen der Noora og William kysset for første gang.

– Vi hadde trodd det skulle komme flest fra Sverige og Danmark, men de har kommet fra hele verden. Sør-Korea, Kina, Ungarn, Nederland, Spania, i dag en jente fra Japan, sier Nina Søraa.

Også skolen der serien er spilt inn har merket hvor populær serien er. Plutselig ville veldig mange gå på Hartvig Nissen videregående skole.

Nordmenn ser mye film og TV fra Sverige og Danmark. Svenskene og danskene så lite på norsk film og TV før skam. Nå er Norge blitt kult.

Nesten halvparten av unge svensker har sett serien. En av fem av dem sier de bruker flere norske ord enn før. Flere av dem sier serien har forandret dem. Noen sier de forstår følelser bedre enn før.

To av skuespillerene har til og med blitt kjent igjen i utlandet.

– På klassetur i Berlin kom det noen tyrkiske gutter løpende ut av en kebabsjappe. De ropte: «Hei, Chris! Hei, Eskild!» Da forsto vi hvor stort «Skam» var blitt, sier Ina Svenningdal og Carl Martin Eggesbø til kanalen NRK. De spiller «Chris» og «Eskild».

Første episode kom i år 2015. I fire sesonger har vi sett historiene til karakterene Eva, Noora, Isak og nå sist Sana. Serien har handlet om voldtekt, overgrep, homofili og det å ha røtter i en annen kultur. Men kanskje mest av alt har serien handlet om hverdagslige ting som ungdommer opplever.

Til helgen er det altså slutt. I Norge. I USA lages det en amerikansk versjon av serien. Den svenske produsenten Per Blankens skal lage den. Handlingen skal skje i byene Chicago eller Seattle. Historien skal være den samme som i Norge.

– Den viktigste grunnen til at «Skam» er så bra er at det føles ekte. Det må den amerikanske versjonen også gjøre, sier Blankens til den svenske avisa Dagens Industri.