Kultur

Siste film om Hobbiter

Natt til onsdag 10. desember har filmen «Hobbiten: Femhærerslaget» premiere. Det blir den siste filmen om Hobbitene.

Bøkene «Hobbiten» (1937) og «Ringenes Herre» (tre bind, utgitt 1954-1955) har blitt til seks filmer. Bøkene er skrevet av J.R.R. Tolkien. Alle filmene er regissert av Peter Jackson.

Med filmen «Hobbiten: Femhærerslaget» avslutter Jackson et stort filmprosjekt.

Først kom de tre filmene om «Ringenes Herre» fra 2001 til 2003. Etterpå kom «Hobbiten». «Hobbiten» ble til tre filmer. De hadde premiere fra 2012 til siste filmen i 2014.

Filmene er kjent for flotte fjellformasjoner, store armeer og hårete føtter.

I «Hobbiten: Femhærerslaget» ser vi også vakkert landskap. Den inneholder selvsagt også dataanimert action.

Midgards skjebne skal avgjøres. Dragen Smaug vil hevne seg på landsbyen ved innsjøen. Det er ikke bare dragen de må kjempe mot. Onde Sauron har sendt en hær av orker mot Ensomfjellet. Dverger, alver og mennesker må stå sammen i det store Femhærer-slaget. Bilbo må kjempe sitt livs kamp.

Med «Femhærerslaget» er Peter Jackson fremme ved slutten av filmtrilogien om Hobbiten.

Den første filmen i trilogien om ringens brorskap hadde premiere i 2001. Jackson begynte å jobbe med filmen i 1997. Det betyr at han har brukt 17 år av sitt liv på å lage filmer om Hobbitene.

Det er fortsatt historier som ikke har blitt fortalt. Men Peter Jackson tør ikke love at det kommer flere filmer. J.R.R Tolkiens arvinger eier rettighetene til resten av bøkene. Det gjør det vanskeligere å få laget flere filmer.

– Professor Tolkien solgte filmrettighetene til «Hobbiten» og «Ringenes Herre» på 1960-tallet. Men om det kan bli filmer av hans andre verk er helt opp til hans arvinger, sier Jackson.

Tolkien skrev vedlegg til bøkene «Ringenes Herre». De har Peter Jackson og manusforfatterne Fran Walsh og Philippa Boyens brukt for å kunne lage flere filmer om Hobbiten.

Alvekvinnen Tauriel har Jackson og hans folk funnet på. Tauriel finnes ikke i bøkene til Tolkien. Hun spilles av Evangeline Lilly. Tilhengere av bøkene har ikke likt at alvekvinnen ble med. Men andre liker det.

Den avsluttende «Hobbiten»-filmen er full av action. Det store slaget som utgjør historiens høydepunkt tar nærmere 45 minutter.

– Det er følelsesladd, bittersøtt, å ta farvel med Hobbiten, sier Orlando Bloom. Han spiller Legolas.

Det er Ian McKellen enig i. Han spiller trollmannen Gandalf.

– Å ha vært med på å lage filmer som nå regnes som klassikere, er enormt, sier McKellen.

Filmene har vært dyre å lage. Prisen for innspillingen av «Ringenes Herre»-filmene var cirka 1,8 milliarder kroner. Filmene i «Hobbiten»-serien kostet cirka 5,2 milliarder kroner.

Det tok 266 dager å spille inn filmen. Klipping, animasjon og annen postproduksjon kommer i tillegg. Cirka 2.300 personer jobbet med filmen. 8.900 timer gikk med til å bygge og rive filmenes miljøer. I alt 11.862 silikonproteser ble brukt til masker og kostymer. De ble laget av 14 tonn med silikon. Skuespillerne brukte til sammen 752 parykker og 263 løsskjegg.

Den første «Hobbiten»-filmen spilte inn 6,1 milliarder kroner. Det betyr at de ikke har tapt på å lage filmene.

De seks filmene om Hobbiten er: «Ringenes Herre: Ringens brorskap» (2001), «Ringenes Herre: To tårn» (2002), «Ringenes Herre: Atter en konge» (2003), «Hobbiten: En uventet reise» (2012), «Hobbiten: Smaugs ødemark» (2013), «Femhærerslaget» (2014).

LES OGSÅ: I kø for siste «Hobbiten»-film

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå