Kultur

Sjeldent påskeegg vises fram

Et sjeldent Fabergé-påskeegg ble tilfeldigvis reddet av en skraphandler i USA. I påsken stilles det ut på museum.

En skraphandler i USA reddet tilfeldigvis et sjeldent Fabergé-påskeegg. Fabergé var en kjent juveler. Det er en person som lager smykker og andre pynteting. Det forgylte egget skal stilles ut på et museum i London i Storbritannia i påsken. Siste egget var utstilt var i 1902. Egget er trolig verdt over 120 millioner kroner.

Den russiske tsaren Alexander III ga egget til sin kone Maria Aleksandrovna i påsken 1887. Men egget ble tatt av bolsjevikene under revolusjonen i 1917. Bolsjevikene var kommunistene som tok over makten i Russland. Egget er bare litt over åtte centimeter høyt. På mystisk vis fant det veien til USA.

En mann kjøpte egget for 84.000 kroner på et marked. Han ønsket å selge det videre, men fant ingen kjøpere. Han søkte på internett for å finne ut mer om egget. Da skjønte han at han hadde funnet en skatt som har vært savnet i et århundre.

Antikvitets-handleren Wartski holder til i London. De spesialiserer seg på Fabergés arbeider. De kjøpte egget for en privat samler. Personen har tillatt at egget skal stilles ut hos Wartski i fire dager. Det er fram til skjærtorsdag.

– Hvem vet når dette egget dukker opp igjen. Jeg blir ikke overrasket om det ikke blir utstilt offentlig igjen de neste 112 årene, sier Kieran McCarthy- Han er direktør for Wartski.

Egget ble laget i den russiske byen St. Petersburg. Det ble laget av Fabergés sjefsjuveler August Holmström. McCarthy sier at egget er blant de mest spesielle av hans arbeider.

– Blant arbeider fra Fabergé, er dette egget på det aller, aller høyeste nivået, sier han.

Peter Carl Fabergés egg forbindes med velstand og luksus. Slik har det vært helt siden den unge juveleren laget det første egget i 1885. Det var på bestilling fra tsar Aleksander III.

Tsaren ga egget til sin kone Maria. Hun ble så glad at Alexander utnevnte Fabergé til hoffleverandør. Det betyr at han fikk i oppdrag å lage ting for hoffet. Juvelerhuset skulle levere ett egg som påskegave hvert år. Det ble en påsketradisjon som varte i over 30 år.

Til sammen ble det produsert rundt 50 egg. Årsaken er at tsar Aleksander IIIs sønn tsar Nikolaj II første tradisjonen med å gi egg videre både til sin kone Aleksandra og sin mor Maria.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå