Kultur

Skal sjokkere igjen etter 40 år

Den ble forbudt i Norge og hatet av kristne over hele verden. «Life of Brian» vises igjen på noen kinoer.

Noen ler. Andre blir rasende. Det er 40 år siden premieren på «Life of Brian» (Brians liv). Filmen ble laget av den britiske humorgruppa Monty Python.

Filmen er en satire. Den gjør narr av samfunn og religion. Historien handler om en mann som ligner på Jesus. Folk tror han at er en frelser – en messias. Men Brian vil helst være en vanlig mann.

– Han er ingen Messias. Han er en veldig slem gutt, roper moren til Brian i en scene i filmen.

Det fikk noen til å le så mye at de gråt. Andre syntes humoren var blasfemi. Det er å gjøre narr av religion på en krenkende måte.

Folk i filmselskapet EMI ble nervøse. De trakk ut pengene sine. Monty Python hadde for lite penger til å lage filmen. Men da fikk de hjelp av en venn. Det var George Harrison fra bandet The Beatles. Han var en stor fan av humoren til gruppa.

– Jeg ville se filmen, skal Harrison sa sagt.

Det fortalte John Cleese i Monty Python i en debatt på kanalen BBC.

– Dere tror at vi gjør narr av Jesus. Det gjør vi ikke. Vi prøver å få folk til å tenke kritisk. Ikke tro bare fordi du blir fortalt at du skal gjøre det, sa Cleese i debatten.

Flere kritikere mente at filmen var smart satire. Men den skapte mye debatt da den kom. Folk snakket om ytringsfrihet og hva som egentlig var morsomt.

Her i Norge ble filmen forbudt. Den gang hadde Norge en lov mot blasfemi. Forbudet varte riktignok bare i ett og ett halvt år. Så kom filmen på kino i Norge også. Den fikk en grense på 18 år, skriver NRK.

I Sverige brukte de forbudet som reklame. På plakatene sto det: «Filmen som er så morsom at den ble forbudt i Norge».

I dag regnes «Life of Brian» som en klassiker. Enten du liker den eller ei. Filmen vises på kino i Oslo og Tønsberg de neste dagene.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå