Kultur

Skambankt opp fra potetkjelleren

Bandet Skambankt har øvd i potetkjelleren i over tre år. Nå kommer de med et nytt album.

Det femte albumet til Skambankt, skulle blitt «beinhardt». Men det ble bare «hardt».

– Vi liker det harde, mørke og tunge. Men vil ville at det skulle være melodi i musikken også, sier Terje Winterstø Røthing. Han er sjef for bandet Skambankt. Det består av Tollak Friestad som er bassist. Hans Egil Løe Abelsnes er gitarist. Børge Henriksen spiller trommer. Terje Winterstø Røthing spiller gitar og synger.

De tre andre i bandet har ventet på Terje. Han har hatt det travelt med «det andre bandet». Det er det han kaller Kaizers Orchestra som han også spiller gitar i.

Det er tre og et halvt år siden Skambankt ga ut det forrige albumet sitt. Terje mener det har vært bra for bandet.

– Hans har spilt i mange andre band i mellomtiden. Han er en bedre gitarist nå enn før, sier Terje. Han snakker om Hans Egil Løe Abelsnes som er gitarist.

Samtidig har bandet øvd i en potetkjeller på Klepp i Rogaland.

– Vi har bygget studio i potetkjelleren. Det er ut mot et jorde, sier Tollak Friestad. Han er bassist.

– Det eneste vi ser når vi kommer ut er en blå himmel og kyr. Bonden likte musikken vår og sa: «kom til meg, gjør hva dere vil», sier Terje.

Bandet sier at det har vært viktig med studio i potetkjelleren. Det er alltid der og kan brukes når som helst. Der har albumet «Sirene» blitt til.

– Det som er farlig med dårlig tid, er at man kan gjøre en dårlig jobb. Mange band synes den siste låta de lagde, var best, sier Terje.

– Fordi vi har hatt noen av låtene lenge, så vet vi hvilke som er gode, sier Tollak.

De har også fått med én til i bandet. Det er Kåre Chr. Vestrheim. Han jobber i Propeller Studios. Skambankt har ikke jobbet med en produsent på fem album.

– Arbeidet har blitt lettere, sier Terje.

Skambankt har fortalt hva de mener om alle platene de har gitt ut. «Alle» vet at de ikke liker «Søvnløs» fra 2010.

– Men vil liker «Hardt regn» som vi lagde i 2009, sier han.

Så nå ville de lage mer som er som «Hardt regn». Eller, de vil fortsette på samme vei. De er litt redde for å se bakover.

Derfor vil de ikke snakke mer om 20-årsjubileet til bandet. Det startet som et kompis-band for tenårings-gutter.

– Vi vil se fremover, sier alle fire.

De skal nå på turné. 27 konserter i hele Norge. Den siste konserten skal være i Stavanger Kulturhus 29. mars. Til sommeren skal de spille på 20 festivaler.

– Da jeg spilte med Kaizers Orchestra, sa folk at de savnet Skambankt, sier Terje.

Nå gleder de seg.

– Det er som en sirkel. Først skriver du låter, så spiller du inn, så er du lei. Neste del er å reise rundt og spille konserter. Så er du lei av det. Da vil du hjem og skrive nye låter. Vi er heldige som får lov til å bli lei, sier han.

Bandet har bygd seg opp over tid.

Den første turneen hadde de med en lydmann som jobbet gratis. Bilen var en van som var vanskelig å kjøre. Den hadde ikke servo-styring. Nå reiser de i kongelig stil. De har kjøpt en «konge-van», en stor bil som er veldig kul.

– Det er helt bokstavelig. Den har tilhørt Det kongelige hoff! sier Terje.

Siste utgave

På forsiden nå