Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skattene som kom tilbake

En tyvs dårlige samvittighet var det som skulle til. Historiske skatter er på vei tilbake.

Kultur

14. august 2017. En dato ansatte ved Universitetsmuseet i Bergen sent vil glemme. I løpet av helgen hadde noen brutt seg inn i museet. Det sto et stillas utenfor. Tyvene kom seg helt opp i sjuende etasje.

Flere hundre skatter ble borte. Dette var ting fra vikingtiden og jernalderen. Det var smykker, kors og nøkler. Skattene kunne være borte for alltid.

– Dette er en katastrofe for oss og norsk kulturarv. Tingene forteller noe om vår kultur og vår kulturhistorie. Dette er ikke bare et tyveri fra museet. Det er et tyveri fra oss alle, sa Henrik von Achen til avisa VG. Han er direktør ved Historisk museum i Bergen. Det er en del av Universitetsmuseet.

Nå er mange av tingene kommet til rette igjen. Politiet har fått tak i dem. Men noen av tingene er knust i flere biter.

– Ansatte synes tyveriet har vært en stor belastning. Nå kan vi få disse skattene tilbake. Det ville vært en fantastisk nyhet for oss, sier Dag Rune Olsen til nyhetsbyrået NTB. Han er rektor ved Universitetet i Bergen.

Tre menn er arrestert. I tillegg er en annen mann siktet. De er alle mistenkt for tyveriet. Den ene mannen kontaktet politiet i oktober. Han fortalte om tyveriet. Han får hjelp for helsa. Det sier politiadvokaten til kanalen NRK.

Vikingtiden regnes fra rundt år 790 til år 1050. I dag kaller vi de gamle tingene fra denne tiden for skatter. Men for vikingene var det vanlige bruksting, ifølge nettstedet Wikipedia. Vikingene brukte ting som spenner, smykker og drikkebeger.

Jernalderen er om lag samtidig, men startet noen hundre år tidligere enn vikingtiden.