Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skoleavisene vokser på nett

Nyheter på nett blir stadig mer populært - også blant ungdom som lager skoleaviser. Nå skal en ny app sørge for enda mer engasjement.

– For ungdom er det jo ingen sak å lage en videosnutt eller skrive en artikkel på mobilen. Vi må sørge for at vi har oppdatert teknologi, sier Veslemøy Rysstad til Klar Tale.

Rysstad leder Mediekompasset. Det er et undervisnings-tilbud til skolene. Det er laget av Mediebedriftenes Landsforening. Mediekompasset hjelper skolene å lære elever om journalistikk og medier.

Men mediene endrer seg. Teknologien blir stadig bedre. Dermed blir det viktig for Mediekompasset å holde seg oppdatert.

– Teknologi må ikke begrense ungdommens muligheter for å lære. Derfor har vi satset på gode løsninger. Da håper vi at ungdommen skal bli engasjert, sier Rysstad.

Satsingen ser ut til å virke. For seks år siden startet de med å tilby skoler å lage aviser på nett. I 2017 fikk de en helt ny nettløsning for å lage skoleaviser. Siden har stadig flere skoler laget avis. I år har Skoleaviser.no omtrent 300 aktive skoleaviser. Det var omtrent 60.000 brukere forrige skoleår.

– Vi ser også at avisene er mer aktive enn før. De holder også på lenger, sier Rysstad.

Nå i september ble det i tillegg lansert en ny app for tjenesten. Appen Skoleaviser kan lastes ned som vanlig via App Store eller Google Play.

– Den er laget med tipp topp teknologi. Her kan ungdommen følge sin egen skoleavis og andre. For eksempel naboskolen. Så får de push-varsler når det kommer nye nyheter. Da får de lære hvor raskt en nyhet kan nå ut til publikum, sier Rysstad.

Mediekompasset har også skiftet navn for å bli mer moderne. Fram til 2017 het de Avis i skolen. Selve tilbudet ble startet så langt tilbake som i 1970. Siden har mer enn 3 millioner elever fått lære om mediene.

Undervisningen handler først og fremst om verdien av god journalistikk. Om fakta, kilder og riktige måter å jobbe på. Dette blir stadig viktigere, mener Rysstad.

– Vi ser jo hvordan flommen av informasjon har vokst. Og hvordan fake blandes med fakta, sier hun.

I uke 44 arrangerer Mediekompasset prosjektet Nasjonal avisuke. Da skal tusenvis av skoler jobbe med ulike aviser. Denne uka er fortsatt ikke digital. Selv om stadig flere lærere også ønsker seg nett også under denne uka.

– Flere og flere lærere sier at de gjerne vil ha muligheten til å jobbe både med papir og digitalt under Nasjonal avisuke. Så vi drømmer jo om bedre tilgang til gode saker på nett som ungdommen kan jobbe med, sier Rysstad.