Kultur

Skrev bok som kan leses som en advarsel

Da Vigdis sluttet i jobben som sykepleier, skrev hun bok. Der skriver hun om det hun mener er uverdige og uholdbare forhold ved norske sykehjem.

Klar Tale hadde opprinnelig en annen tittel og ingress på denne saken. Den var feil og er nå rettet opp i. Reisæter varsler om forholdene i eldreomsorgen. Hun advarer ikke om å bli sykepleier.

Det blir flere eldre mennesker i Norge. Derfor trenger flere pleie og omsorg. Det blir samtidig færre som jobber med å pleie de eldre. Det er det en grunn til, mener Vigdis J. Reisæter.

Hun har skrevet boka «Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen». I den skriver hun om hvordan det er å jobbe i norsk eldreomsorg. Boka kommer ut denne uka.

– Planen min var ikke egentlig å gjøre noe stort ut av at jeg sluttet i yrket. Men i de ti årene jeg jobbet i eldreomsorgen, så jeg så mye uverdighet og dårlige forhold, sier hun.

Hun mener at det er mye bra i eldreomsorgen, men også mye galt.

– Det finnes en mørkere historie om hvordan samfunnet behandler de eldre og de som jobber med dem. Vi trenger også at de dårlige sidene av historien fortelles. Det er dersom vi skal håpe på en forandring. Det er derfor jeg har skrevet denne boka, sier Reisæter.

Det er mange vonde historier i boka. Det er fortellinger om sult. Noen handler om at flere ikke får den pleien de trenger. Eller om mennesker som får feil behandling. De handler om gamle mennesker som må dø alene. Dårlig tid og mangel på fagfolk er forklaringen, ifølge boka.

– På sykehjemmene bor det mennesker med opp til flere vanskelige diagnoser. De blir ofte tatt vare på av folk uten faglig kompetanse. Det kan føre til store problemer, sier hun.

Hun mener ikke å kritisere noen enkelte personer eller hendelser i boken.

– Jeg ønsker å kritisere systemet. Det er på bakgrunn av hvordan jeg har opplevd at sykehjems-sektoren styres. Og hvordan den er organisert politisk. Også hvordan vi da behandler våre eldre og våre helsearbeidere.

Vigdis J. Reisæter skrev først en kronikk om dette i 2018. Da fikk hun meldinger fra pleiere over hele Norge. Også fra noen som bor utenfor Norge. Pleierne fortalte at de kjente seg igjen i det hun skrev.

Reisæter er redd for at flere beboere på sykehjem kan bli underernært. Det er fordi hun mener pleierne ikke har nok tid til gode rutiner rundt mat og måltider.

Hun forteller også at flere eldre sitter alene på et rom i flere timer. De kan bety at de ikke får gå på toalettet når de trenger det. Noen får en pille i stedet for kontakt med noen om de er redde. Det mener hun gir dem dårligere livskvalitet. Forfatteren håper derfor at sykehjemmene i Norge får flere ansatte.

Hun sier at boka kan leses som en advarsel.

– Jeg har ikke samvittighet til å la være å si noe. Jeg har sett og opplevd for mye til det. Les gjerne boka mi som min lengste melding om avvik, sier hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå