Kultur

«Skrik» til salgs

Har du rundt 500 millioner kroner? Da kan du kjøpe Edvard Munchs maleri «Skrik».

Den norske maleren Edvard Munch ble veldig berømt for maleriet «Skrik». Han malte fire varianter. Tre av dem eies av norske museer. Det siste eies av en privat-person. Nå skal det selges på auksjon i New York. Der kan alle interesserte by på det.

Men først stilles det ut på auksjons-huset Sotheby's i London i England. Der kan folk se det fra fredag. Men de ivrigste har allerede vært på besøk før Sotheby's åpnet visningen.

– Visningen har fungert bra så langt, sier Simon Shaw. Han er ansvarlig for moderne kunst i auksjons-huset.

– Vi har hatt flere private avtaler. Der har vi vist verket til folk som er spesielt interessert.

Han tror en av de store kunst-samlerne i verden trolig vil kjøpe maleriet.

– Dette maleriet er kjent over hele verden. Det er et veldig viktig kunstverk. Det kan egentlig havne hvor som helst. Det er like kjent i Tokyo i Japan som det er i Oslo, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Det er mulig å legge inn bud på forhånd. Men så langt har ingen gjort det.

– Desto morsommere blir det med auksjon, mener Shaw.

Maleriet henger på et lukket rom. Pressen fikk se det torsdag. De måtte gjennom en grundig sikkerhets-kontroll for å få komme inn i rommet.

27. april skal det fraktes over Atlanterhavet til USA. 2. mai kan en heldig kjøper ta med seg det verdens-kjente maleriet hjem. Men denne kjøperen kan ikke ha dårlig råd. Trolig kommer prisen på maleriet til å bli rundt 500 millioner kroner.

Det er Petter Olsen som eier maleriet i dag. Han vil lage et hotell med et Munch-galleri på Hvitsten i Akershus. Det skal han bruke pengene fra maleriet på.

– Det skal åpne neste år når det er Munchs 150-årsjubileum. Temaet for galleriet vil bli den tiden Munch bodde i Hvitsten, sier han i en presse-melding.

Munch malte dette maleriet i 1895. Shaw er fornøyd med å ha vist kunstverket i London for første gang.

– Vi snakker om Munchs mesterverk. Alle kjenner det, men knapt noen har sett det. Alle de fire utgavene er ulike. Dette maleriet er trolig det mest levende, med de kraftigste fargene, hevder Shaw.

Edvard Munch ble født i 1863. Han døde i 1944. Den største samlingen av arbeidene hans er i Munch-museet i Oslo. Finansmannen Petter Olsen sa i februar at han ville selge sitt «Skrik».

– Jeg har levd med dette verket hele livet. Kraften og energien i det har bare økt med tiden, skrev Olsen i en presse-melding. Den ble sendt ut da han fortalte at maleriet skulel selges.

– Nå føler jeg det er riktig å gi andre mulighet til å eie og sette pris på dette helt spesielle verket, skrev han videre.

Olsen håper Museum of Modern Art i New York kjøper bildet.

– Oslo har de tre andre versjonene. Det hadde vært fint om bildet kunne sees i utlandet, sa han nylig til avisa Aftenposten.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå