Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skriver hele tiden

Når Avett-brødrene Scott og Seth er på turné, er notatblokken aldri langt unna.

De to brødrene i The Avett Brothers er ute på Europa-turné. Sist helg var de innom Norge. Begge skriver ned låtideer, hele tiden.

– Vi har allerede nok materiale til et nytt album, sier eldstebror Scott. Han sier at bandet trolig kan gå i studio til neste år, for å spille inn et nytt album. I fjor ga de ut sitt syvende album, «The Carpenter».

Bandet reiser mye til ulike land.

– Når du ligger våken i tre timer om natten på et hotellrom på grunn av tidsforskjellen – det inspirerer, ler Scott om sin natt i Oslo. Bandet startet sin tre uker lange Europa-turne i Oslo fredag.

For Avett-brødrene hviler ikke, forteller de.

– Vi tenker alltid på det neste. Når vi er ferdig med ett album, så peker alt mot det neste – alt vi ikke fikk gjort. Det er artistens sult, at du alltid vil ha mer, sier Scott. Han er den mest taletrengte og aktive, mens Seth Avett er den rolige. Disse forskjellene tar de med seg inn i låtskrivingen.

Brødrene skriver ferdig låtene sammen. Begge to står alltid som låtskriver på alle låtene. Det er for at ikke diskusjon om penger skal skape problemer mellom dem.

– Scott kan komme med en låtidé som bare er en følelse, uten tekst eller melodi. Det er forbløffende. Jeg er mer strukturert, sier den Seth. Han ler når broren beskriver hvordan Seths notater er nøye organisert. Scots notater derimot, er gjerne skriblet ned på servietter eller hva han måtte ha for hånden.

– Vi påvirker hverandre. Han får meg til å bli mer organisert, jeg får ham til å slippe mer opp, sier Scott.

– Vi har svært forskjellige måter å tenke på, derfor passer vi godt sammen, mener Seth.

Sammen har de spilt seg langs landeveien i 12 år. The Avett Brothers fikk gjennombruddet sitt i 2009 med 2009 «I and Love and You»

Dermed fikk de opptre på prisutdelingen Grammy med Bob Dylan og Mumford and Sons. I fjor ga de ut «The Carpenter». Albumet ble godt mottatt og nominert til Grammy. Men noen er også kritiske. Bandet har blitt for kjedelig og vanlig. Tidligere var de et mer spesielt og spennende folkrockband, mener de som er kritiske.

– Musikken forandrer seg, det er naturlig. Vi er svært klare på at forandringer er del av det å være et band. Det er bra å bli hørt av så mange som mulig. For å gjøre musikken vår tilgjengelig, må vi ofre noe. Men vi prøver å ikke la det gå ut over musikken vi presenterer. Isteden går det utover oss selv og vår egen energi, fordi vi arbeider svært hardt, sier Seth.

Opprinnelig startet brødrene et rockeband. Scott og Seth vokste opp på landsbygda i Nord-Carolina i USA, der folkmusikk var populært. Etter hvert gikk de lei av rocken og begynte å spille mer folkmusikk.

Brødrene kaller det for «arbeidsfolkenes musikk». Selv er de sønner av en sveiser og en skolelærer som bodde på en gård. Som Seth Avett uttrykker det.

– Vi jobbet tidlig med hendene. Nå lager vi håndlagde sanger. Vi tenker som om vi var håndtverkere når vi skriver låter, sier han.