Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skriver om irriterende mammaer

Hele tiden snakker de om «det lille sjarmtrollet». Viktoria Lindberg har skrevet bok om de irriterende mammaene.

Boken heter «Verdens viktigste begivenhet». Det er den første romanen Viktoria Lindberg har skrevet. Den handler om en gjeng damer som akkurat har fått sine første babyer. Damene strever med skitten kjøkkenbenk, dårlig melkeproduksjon og likestillings-spørsmål. Så blir de med i en barselgruppe.

– Trillegrupper og barseltreff er et morsomt norsk fenomen. Vi har mistet storfamilien og har «bare» mannen å støtte oss på. For mange er barsel-gruppene veldig viktige, sier forfatteren.

Hun fikk ideen til boken for åtte år siden. Da fikk hun det første «foreldresjokket», som hun uttrykker det.

– Jeg skulle gjerne hatt denne boken selv da jeg fikk barn. Det er jo en ekstremsituasjon. Alt kan jo skje: hastekeisersnitt, babyer opp-ned eller manglende melk i puppene.

Forfatteren synes det finnes mange gode faktabøker om fødsel og spedbarnstid. Men hun synes det er skrevet lite om kaoset mange føler.

– Vi har opplevd det største og det mest ekstreme. Men selv om det blir mange søvnløse netter, vil vi gjerne beholde fasaden.

Lindberg ønsket også å skrive boken fordi hun synes det er et merkelig sinne mot kaffe latté-mødrene, som triller i flokk og ammer foran alle.

– Jeg forstår ikke helt hvor denne aggresjonen kommer fra. Disse mødrene omtales foraktfullt. Jeg ville skrive om den skamfølelsen man føler på når man er en del av denne mamma-generasjonen, sier hun.

– Og jeg vil gjerne skape godhet og raushet i møte med disse irriterende jentene. De prøver bare å finne seg til rette i en ny rolle.

Lindberg skriver om alt som opptar kvinner som går hjemme i fødselspermisjon: Tenker mannen for mye på fotball? Er hun selv i ferd med å miste alle sine likestillings-idealer? Har hun kjøpt riktig ullundertøy til den lille?

Og: Man må for guds skyld ikke gi opp ammingen selv om puppene nekter uke etter uke, måned etter måned.

– Jeg var som Frøydis i boka. Jeg hadde det innmari vondt fordi ammingen ikke fungerte med førstemann, sier forfatteren.

Hun understreker at hun på ingen måte går ut mot Gro Nylander og amme-revolusjonen.

– Det å amme barnet er selvfølgelig det beste. Det er det ingen tvil om! Men for en som gjerne vil, kan det være vondt å «mislykkes». For det føles som et skikkelig nederlag.

Lindberg håper boken hennes kan være til hjelp og trøst. Hun synes vi lever i et samfunn der mange gjerne vil være kjempeflinke til alt!

– De aller fleste førstegangsmødre blir ganske overveldet. Vi vet hva slags vogn vi vil ha, og hvordan barnerommet skal se ut. Men vi kan ikke være forberedt på frykten vi føler for å gjøre noe feil når vi står der med den lille babyen, sier hun.