Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skriver satire for de små

Maja Lunde tør å skrive satire for barn. Hun tror humor og sprelske bilder er viktig for unge lesere.

Maja Lunde hadde stor suksess med romanen «Bienes historie». Men visste du at forfatteren også har skrevet mange barne- og ungdomsbøker?

– Det er litt rart. Jeg har holdt på med faget lenge. Men først da voksenboken kom, ble mediene interessert, sier Maja Lunde.

Men hun mener barnebok-forfattere har det bra.

– Bibliotek, skole og bokhandel er veldig flinke til å gi barnebøker oppmerksomhet. Men de som anmelder bøker, er ikke så opptatte av bøker for barn. Det er min erfaring, sier forfatteren.

Selv savnet hun norske barnebøker med humor. Derfor begynte hun å skrive serien «Verdens kuleste gjeng». Handlingen skjer i Granlia, et tettsted i Norge som forfatteren har funnet på.

– Det er et vanlig tettsted, hvor en litt uvanlig jente kommer flyttende, sier forfatteren.

Hovedpersonen Helena er jenta med de knall rosa klærne. Hun har en entusiasme som smitter, og ville, grenseløse ideer hun gjerne vil sette ut i livet.

– Det gjør ikke noe om du ikke er kul. Så lenge du har gode venner. Det var det som var ideen min. Og det var jeg ville formidle med disse bøkene, sier forfatteren til NTB.

De to første bøkene handler om å ville være best. Og Helena har ikke bare veldig høy selvtillit. Hun har også en mamma som gjør alt for at nettopp hennes datter skal nå sine drømmer.

– Dama er litt herlig også. Hun snakker i to mobiltelefoner på en gang, og sier ting som amazing og awesome, sier Lunde.

Den nyeste boken hennes heter «Snill, snillere, snillest». Der er satiren litt skapere. Helenas klasse skal samle inn penger til barn på Sri Lanka. Men Verdens kuleste gjeng blir skuffet når de får et fotografi av gutten de skal hjelpe. Han er verken spesielt liten eller nusselig.

– Det kan være lett å glemme hva som egentlig er målet. Også for voksne. Vi blir glade når vi får et bilde av et søtt barn som vi kan henge på kjøleskapet, og som viser alle hvor snille vi er, smiler forfatteren.

Hun tror folk tåler satire, også i en barnebok.

Lunde lover ny bok om gjengen allerede i august. Da skal de fire barna i gjengen på leirskole.

– Det blir en ørliten utvikling i romansen mellom Bjørg og Alfred. Han tar hennes hånd! Men de flørter fortsatt i sneglefart – på 12-åringers vis, ler Lunde.

Bøkene om den litt rare gjengen har rukket å få mange fans her hjemme. Hanne Sigbjørnsen tegner illustrasjonene til bøkene. Hun er bedre kjent som Tegnehanne.

– Jeg er utrolig fornøyd med at Tegnehanne illustrerer bøkene. Det styrket prosjektet fra første stund, sier forfatteren.

Hun tror bøkene treffer fordi de forteller så mye om hvor viktig vennskap er.

– Bjørg, Helena, Ivan og Alfred var nok alle litt ensomme sjeler. Helt til de fant sammen. Men du verden så sterke de er sammen, sier hun.

KLARE FOR SVERIGE: Tegner Hanne Sigbjørnsen og forfatter Maja Lunde er klare for Sverige. De har tegnet og skrevet bøkene om «Verdens kuleste gjeng».

Bildet viser Hanne Sigbjørnsen og Maja Lunde. Rundt men er det fire figurer, som er tegnet inn på bildet. Det er to jenter og to gutter.