Kultur

Skryt og priser til krigsdrama

Filmen om første verdenskrig får mye skryt og priser. I dag (fredag) er det premiere på «1917».

Sam Mendes regisserte filmen «1917». Den handler om to unge, britiske soldater under første verdenskrig.

De får et umulig oppdrag. De skal gi en beskjed til noen som er der fienden befinner seg. Det er langt inne i Frankrike. Om de lykkes, vil de redde 1.600 soldater fra å havne i en felle der de vil komme til å dø. Den ene soldatens bror er blant dem som kan bli drept.

Dean-Charles Chapman spiller soldaten Blake. George MacKay spiller rollen som Schofield.

De kjente Colin Firth og Benedict Cumberbatch er blant skuespillerne i andre og mindre roller. Det viser oversikten på IMDB.

Sist helg var film-konkurransen PGA (Producers Guild Awards). Den ble arrangert i Los Angeles i USA. Der fikk «1917» prisen for beste film. Filmen konkurrerte mot filmene «Joker», «The Irishman» og «Once Upon A Time … In Hollywood». Det skriver nyhetsbyrået NTB.

«1917» gjorde det også bra under pris-utdelingen Golden Globe. Filmen vant pris for både beste drama og beste regissør.

Sam Mendes takket bestefaren da han fikk den prisen. Alfred Hubert var med under første verdenskrig. Han døde i 1991.

– Han meldte seg til første verdenskrig. Han var 17 år. Og jeg håper han kikker ned på oss nå. Og jeg håper inderlig at det aldri, aldri skjer igjen, sa Mendes.

Over 5.000 nordmenn så filmen på før-premiere forrige helg. Det er svært gode tall for en film som ennå ikke er tilgjengelig for alle.

Flere norske anmeldere skryter også av filmen.

«1917» er filmet slik at det ser ut som alt er tatt i ett. Mange av scenene er også lange i opptak. Den lengste scenen er på over 9 minutter.

– «1917» er en fotografisk, scenografisk og fortellerteknisk bragd, skriver anmelder Birger Vestmo i Filmpolitiet på NRK P3.

Siste utgave

På forsiden nå