Kultur

– Skurkene vant

– Krigen mot narkotika er over. Og skurkene vant. Slik slakter regissør Oliver Stone kampen mot narkotika i sin nye film.

Regissør Oliver Stone er aktuell med den nye filmen «Savages». Det er en thriller om narkotikaen som smugles mellom USA og Mexico. Stone er hard når han skal si hva han mener om virkeligheten.

– De burde ha gjort stoffer lovlig for lenge siden. Men nå er det for sent. Alle måtte bli gale først, sier han, ifølge nyhetsbyrået NTB.

«Savages» handler om to unge menn i California. De lever av å lage og selge narkotika. En mexicansk narkotika-bande vil ha sin del av det de tjener. Da guttene sier nei, blir venninnen deres kidnappet. Det ender opp med en krig med stadig blodigere vold.

– På seks år er mer enn 50.000 mennesker drept i narkotika-krigen i Mexico. Det er forferdelig blodig. Det jeg viser i filmen, kommer ikke i nærheten av hvordan det er i virkeligheten. Det er ikke mulig å vise dette på film, mener Stone.

Stone har selv i lengre perioder brukt narkotika. Det har han ikke prøvd å skjule.

– Det har vært litt til og fra, men jeg har røyket narkotika i 40 år. Mange av oss ble mer humane av det. Da jeg gikk på universitetet Yale i 1968, hadde jeg George Bush i klassen. Han drakk alkohol, men holdt seg unna narkotika. Det er slike som ham som har ledet landet inn i krig etter krig. Så hvem er gal, Bush eller jeg? sier han.

Oliver Stone mener at det ville vært bra for økonomien om narkotika var lovlig. Han er ikke imponert over amerikanerne.

– Amerikanerne er ikke dumme, men de vet for lite. De kommer ikke på alle løgnene om farlige våpen. Og dersom Mitt Romney kommer til makten, blir det mer politikk som George Bush hadde. Romney kommer til å bombe Iran, sier regissøren.

Stone har ikke bare jobbet med film de siste årene. Han har også jobbet med en TV-serie som heter «The Untold Story of the US» (historien som ikke er fortalt om USA).

– Det er ti deler og det er det største prosjektet mitt så langt i livet. Det kommer også en bok som er laget etter serien. Jeg håper alle smarte land viser serien, sier Stone.

Siste utgave

På forsiden nå