Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slåss mot de rike

Det er laget mange filmer om Robin Hood. Nå skal Russell Crowe slåss mot de rike.

Mer enn 50 filmer og TV-serier er laget om helten Robin Hood. Den første filmen kom allerede i 1909. Temaet med å ta fra de rike og gi til de fattige, er noe alle liker. Det mener Russel Crowe .
– Vi liker alle tanken på at det er en person som kjemper for rettferdigheten. Hans fins der ute, sier Crowe til nyhetsbyrået TT Spektra.

Robin Hood skal ha vært en mann som levde i England i middelalderen. Han ble lyst fredløs. Det betyr at han ble ettersøkt som kriminell. Robin Hood kjempet mot myndighetene. Spesielt mot presteskapet. Og sheriffen. Det var han som krevde inn skatt. Da Hood ble fredløs flyttet han sammen med sine venner i Sherwood-skogen.
Det finnes flere fortellinger om Hood. Han var flink med pil og bue og andre våpen. I noen fortellinger har han en kjæreste. Hun kalles vanligvis Marion. Noen ganger har hun blitt kalt Mary og Maud.
Hood støttet dem som var undertrykt i samfunnet. Det sies at han «stjal fra de rike og gav til de fattige». Fortellingen om Robin Hood har derfor blitt populær blant mange. Robin Hood har blitt symbolet på som en som kjemper mot urettferdighet. Og hjalp de svake.

I filmen med Russel Crowe fortelles forhistorien til helten. Vi møter Robin Hood som bueskytter-ekspert. Han er med i den britiske Kong Richard I's hær. De kjemper mot franskmennene.

Crowe tror at Robin Hood ville ha slåss mot politikere, i dag.
– Men jeg tror nok han først og fremst ville ha kjempet mot all falsk informasjon. Det er en av grunnene til at mennesker fortsetter å leve i fattigdom. All den falske informasjonen, sier Crowe.

Russell Crowe brukte kort tid på å si ja, da han fikk tilbudet om å spille Robin Hood.
– Hvem ville ikke takke ja til det? Å få spille Robin Hood. Og få gjøre det i regi av Ridley Scott. Jeg elsker å jobbe sammen med Scott. Det går det jo ikke an å takke nei til, sier Crowe.

Filmen «Robin Hood» åpnet Cannes onsdag. Det er en filmfestival i Frankrike.
Det var mye arbeid med å skrive manuset sier Crowe.
– Det tok et par år. Men nå er vi her og vi åpner filmfestivalen i Cannes. Kan det være bedre? sier Crowe.

Robin Hood har norsk premiere onsdag.