Kultur
Bilde 1 av 5

Slik ble karnevalet i Rio så berømt

Nå er det fest og dans i gatene. Se bilder fra karneval i Rio de Janeiro i Brasil.

Karneval kommer egentlig fra Europa. Det skal festes og danses før fasten. Kristne markerer at Jesus fastet i 40 dager i ørkenen. Det er også vanlig å feire fastelavn. Det er på søndag, og vi koser oss med boller og krem.

Men hvorfor er karnevalet i Rio de Janeiro så berømt?

Fra i dag (fredag) til mandag strømmer folk til gatene. Ikke bare i Rio, men i hele Brasil. Turistene og andre elsker karnevalet i storbyen.

Det var folk fra Portugal som tok med seg karnevalet til Brasil. Festene har historie tilbake til 1723, ifølge nettstedet Wikipedia.

Musikken samba ble etter hvert en viktig del av feiringen. I dag regnes karnevalet i Rio som et av de største i verden. Millioner av mennesker pynter seg for å bli med. Egne sambaskoler viser fram kunstene i gatene. I 1930 var det bare fem skoler med. Det kom stadig flere til. Det begynte å koste penger for å se dem opptre. Og folk betaler gjerne.

Men også vanlige folk blir med på festen. Musikk er en viktig del av feiringen. Egne parader og band er på plass.

– Noen mener at karnevalet kom før kristendommen, skriver Torkjell Leira på nettstedet brasilleira.no. Han er ekspert på Brasil. Karnevalet hedrer også liv og fruktbarhet.

Mange har lyst å oppleve karneval i Rio. Men det finnes andre alternativer. Karneval er også stort i Venezia i Italia. Også i Köln i Tyskland feirer de hvert år.

Leira anbefaler også karneval andre steder i Brasil.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå