Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik blir det norske filmåret

Mange historier handler om virkelige personer og hendelser. Her er noen av de norske filmene som kommer i 2018.

5. januar er det premiere på årets første norske film. «Rett vest» er en komedie om å takle sorg og motgang. En far og en sønn i krise bestemmer seg for å ta en spesiell reise. Benjamin Helstad og Ingar Helge Gimle spiller hovedrollene.

19. januar kommer «Downsizing». Matt Damon spiller hovedrollen som Paul. Han tror livet blir lettere hvis han krymper seg selv. Filmen er fra USA, men flere scener er spilt inn i Lofoten i Norge.

21. februar kommer komedien «Norske Byggeklosser». Den er basert på filmen med Rolv Wesenlund fra 1972. Et par arver et hus som må pusses opp. Det viser seg å være vanskeligere enn de trodde. Atle Antonsen, Anders Baasmo Christiansen og Ine Jansen har hovedrollene.

9. mars er det planlagt premiere på filmen om terroren 22. juli 2011. Den handler om angrepene på regjerings-kvartalet og Utøya. Historien skal fortelles fra synspunktet til en person som ikke er virkelig. Det er ennå ikke kjent hva filmen skal hete. Erik Poppe er regissør.

– Det kommer flere filmer i 2018 som er bygd på virkelige og aktuelle hendelser. Slike filmer får ofte mye oppmerksomhet. De blir sett av mange, sier Jakob Berg til nyhetsbyrået NTB. Han jobber i Norsk filminstitutt.

23. mars kommer barnefilmen «Brillebjørn». Den handler om en vennlig bamse, kjent fra Barne-TV på kanalen NRK Super,

27. juli er planlagt premiere i USA for «Mission: Impossible 6». Denne filmen er også spilt inn delvis i Norge. Fjellet Preikestolen i Rogaland ble stengt av for filmstjerner som Tom Cruise og Henry Cavill.

23. august er det klart for katastrofefilmen «Skjelvet». Den er oppfølgeren til suksessen «Bølgen». Et grusomt jordskjelv ryster Oslo. Bygninger raser og bakken revner. Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner spiller de samme rollene. 

21. september er det klart for «Månelyst i Flåklypa». Det er den tredje nye filmen om figurene i bygda Flåpklypa. 

28. september kommer nok en ungdomsfilm. «Battle» handler om dobbeltliv, dans og kjærlighet i Oslo, ifølge Capa.

5. oktober kommer «Mordene i Kongo». Aksel Hennie og Tobias Santelmann skal spille Joshua French og Tjostolv Moland. De to ble dømt for drap i Kongo i 2009. Marius Holst er regissør.

9. november kommer ungdomsfilmen «Harajuku». Den handler om ei jente som liker å kle seg ut som japanske animé-figuerer.

 25. desember kommer «Sonja». Filmen handler om kunstløperen Sonja Henie. Ine Marie Wilmann spiller hovedrollen. Anne Sewitsky er regissør.

– Sonja Henie var jo et veldig interessant menneske. Det er en gave å få gjøre en slik storfilm med en sånn karakter, sa Ine Marie Wilmann til NTB tidligere i år.

I tillegg lages det en film om eventyreren Roald Amundsen. Det er ennå ikke sikkert om filmen får premiere i 2018 eller 2019. Regissøren er Espen Sandberg.