Kultur

Slik blir kulturåret 2014

Kulturåret 2014 kommer til å bli preget av to store jubileer. Og det blir flere store musikaler. De som er glade i kultur har mye i vente.

I 2014 skjer det mye spennende i kultur-Norge. Det er blant annet to store markeringer. I 2014 er det 200-års jubileum for Den norske grunnloven. I tillegg er det jubileum for vise-sangeren Alf Prøysen. Han ble født for 100 år siden, i 1914.

I Oslo skal det være flere musikaler. De private teatrene skal ha musikaler som «A Chorus Line», «Billy Elliot» og «Skjønnheten og udyret». Oslo Nye Teater skal vise musikalen «Guys and dolls». Det Norske Teatret har tidligere hatt stor suksess med musikalen «Spelemann på taket». Nå skal musikalen vises på nytt.

På Torshovteatret i Oslo skal det lages musikal av Ole Ivars musikk. Ole Ivars er et dansband.

Også i Bergen skal det vises musikal. Den Nationale Scene lager en musikal av Amalie Skrams «Hellemyrsfolket».Trøndelag Teater satser også på musikaler.

Men Ellen Horn vil heller snakke om andre stykker enn musikaler. Hun er sjef for Riksteatret.

– Neste år skal mange av mine favoritter utfordre seg selv på norske scener. Pål Sverre Hagen skal spille i stykket «Demoner». Det er skrevet av forfatter Geir Gulliksen, sier Horn til Nyhetsbyrået NTB. Stykket er på Nationaltheatret.

Hun nevner også stykket  «Tjuetusen sider». Det spilles på Det Norske Teatret og er skrevet av Lukas Bärfoss. Der har Matthis Herman Nyquist hovedrollen. Horn nevner også stykket «Fedra» som skal vises på Det Norske Teatret.

– Alt dette gleder jeg meg til, sier Horn.

Neste års jubileum for grunnloven skal også markeres på mange måter. Så langt er det planlagt 300 arrangementer. Nasjonalmuseet skal ha tre ulike utstillinger. De har tema fra 1814.

Kulturåret byr også på to bøker fra forfatter Jo Nesbø. Til våren kommer han ut med boka «Sønnen». Den handler ikke om etterforskeren Harry Hole. Men den er en krimroman. Til høsten kommer han ut med enda en bok. Da skal Nesbø kalle seg Tom Johansen. Han skriver altså under pseudonym.

Jon Fosse kommer også ut med en ny romen. Den heter «Kveldsvævd».

Det skjer også spennende ting med norsk film neste år. Hans Petter Moland og Bent Hamer er kjente regissører. Begge kommer med nye filmer. Nina Refseth er direktør i Norsk filminstitutt. Hun tror det blir et godt år for norsk film.

– 2013 har vært et flott år for norsk film. Vi har vært nominert til filmprisene Oscar og Golden Globe. Vi har stor tro på at 2014 blir et godt filmår, sier Refseth.

Siste utgave

På forsiden nå